VLAARDINGEN - Achtergrond: op 27 november 2024 publiceert het Algemeen Dagblad een artikel over de start van Housing First in Vlaardingen.
Wethouder Arnoud Proos van de gemeente Vlaardingen schrijft op 26 november een brief aan de politiek dat de stad gaat starten met Housing First. Daarin schrijft hij: “We zijn gestart met het project housing first. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van het Leger des Heils die housing first mede heeft mogen oprichten in Rotterdam. In november zal een eerste bijeenkomst met betrokken partners, zoals zorgpartijen en woningcorporaties, worden georganiseerd om verdere kaders uit te werken (zoals de scope van de doelgroep, met hoeveel woningen te starten etc.). Na verdere uitwerking met partners zullen medio 2025 naar verwachting de eerste mensen gebruik maken van housing first in Vlaardingen.”
Overeenkomstig art. 155 van de Gemeentewet en art. 34 van het Reglement van Orde stelt raadslid Ron Boers u de volgende vragen:
Politiek proces
Op 26 november schrijft de wethouder dat in november een eerste bijeenkomst met betrokken partners, zoals zorgpartijen en woningcorporaties, wordt georganiseerd.
A. Wanneer is die bijeenkomst geweest?
B. Welke partijen waren aanwezig?
C. Wat zijn de resultaten?
D. Hoeveel daklozen (personen) worden er opgevangen in ‘De Elementen (30 plaatsen)’, locatie Hofsingel (28 plaatsen) en in de 10 woningen van Stichting Elkerlyc, en hoeveel straks in de 50 woningen van Housing First?
Algemene vragen over Housing First in Vlaardingen
1. Waarom biedt Vlaardingen Housing First aan en niet bijvoorbeeld Schiedam of Maassluis?
2. Wat zijn de belangrijkste doelen van het Housing First-project in Vlaardingen?
3. Hoe worden succesfactoren gemeten?
4. Hoe wordt bepaald welke dak- en thuislozen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis in aanmerking komen voor een woning binnen het Housing First-programma?
5. Hoeveel woningen worden gereserveerd voor daklozen uit Schiedam en Maassluis binnen het Vlaardingse Housing First-project?
6. Waar is het getal van 50 woningen op gebaseerd en zijn er grenzen aan het aantal beschikbare woningen?
7. Hoe worden de 50 woningen verdeeld over de verschillende doelgroepen van dak- en thuislozen?
8. Hoe worden de woningen verdeeld over de wijken?
9. Hoe worden wijkbewoners en directe buren op de hoogte gesteld van het huisvesten uit de doelgroep?
10. Welke afspraken zijn gemaakt met welke woningcorporaties en welke zorgpartijen om deze aanpak te ondersteunen?
Samenwerking en vergelijking met andere steden
11. Den Haag biedt in totaal 30 woningen aan voor Housing First. Hoe verklaart u dat Vlaardingen, met een kleinere bevolking, 50 woningen per jaar kan toewijzen?
12. Heeft Vlaardingen overleg gevoerd met de gemeente Den Haag over de verdeling van middelen en kennisdeling binnen de regio? Zo ja, wat waren de uitkomsten?
Haalbaarheid en uitvoerbaarheid
13. Gezien de krapte op de woningmarkt: hoe worden geschikte woningen gevonden en vrijgemaakt, en hoe wordt ervoor gezorgd dat dit niet ten koste gaat van andere woningzoekenden?
14. Hoe denkt u de hoge structurele kosten van 1 miljoen per jaar (€20.000 per deelnemer) te dekken, en zijn er specifieke fondsen beschikbaar voor Housing First in Vlaardingen?
15. Welke lessen heeft Vlaardingen meegenomen uit de ervaringen van Rotterdam en Den Haag met Housing First, en hoe worden die toegepast op het Vlaardingse project?
16. Hoe voorkomt Vlaardingen dat de relatief hoge ambitie leidt tot overbelasting van zorg- en hulpverleningsinstanties?
17. Wat doet u om te voorkomen dat de Housing First-aanpak in Vlaardingen een aantrekkende werking kan hebben op dak- en thuislozen uit andere steden?
De rol van Vlaardingen als centrumgemeente
18. Als centrumgemeente heeft Vlaardingen al een opvangvoorziening in 'De Elementen'. Hoe wordt voorkomen dat Vlaardingen onevenredig belast wordt met opvang en huisvesting van daklozen uit Schiedam en Maassluis?
19. Welke afspraken zijn er gemaakt met Schiedam en Maassluis over de financiële bijdrage aan opvang en Housing First-projecten, gezien de regionale samenwerking binnen Nieuwe Waterweg Noord (NWN)?
20. Is er een plan om Schiedam en Maassluis te betrekken bij de inzet van woningen, bijvoorbeeld door hen te vragen eigen sociale huurwoningen beschikbaar te stellen?
21. Is er een verdeelsleutel over de verdeling tussen de daklozen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis?
Opvang en doorstroom
22. Gedurende de wachttijd voor een woning moeten daklozen opgevangen worden in ‘De Elementen’. Zijn er daar voldoende opvangplekken beschikbaar om deze tussenperiode op te vangen?
23. Hoe wordt de doorstroom vanuit ‘De Elementen’ naar Housing First, en vanuit Housing First naar een permanente woning geregeld, en hoe lang zijn de gemiddelde wachttijden voor deze stappen?
Samenwerking en verantwoordelijkheid met MVS
24. Welke specifieke taken en verantwoordelijkheden hebben Schiedam en Maassluis binnen het Housing First-programma, en hoe worden zij gestimuleerd om meer bij te dragen?
25. Wat doet Vlaardingen om de druk op Vlaardingen als centrumgemeente te verminderen?
26. Wordt er regionaal gekeken naar uitbreiding van opvangvoorzieningen en huisvesting?
Link artikel AD.