Genomineerden 2024 bekendgemaakt

Gouden Buur Award

Gouden Buur Award

VLAARDINGEN - De genomineerden voor de achtste jaarlijkse Vlaardingse Gouden Buur Award 2024 zijn bekend.

Genomineerden
1. VMHC Pollux
Een gezellige familie hockeyclub waar jong en oud zich thuis voelt.
2. Wendy Netten
Ondersteunt Buurtkastje met mensen die in armoe leven.
3. Atletiekvereniging AV Fortuna
Vereniging die jaarrond atletiek- en hardlooptrainingen aanbiedt aan elke leeftijdscategorie, inclusief atleten met een lichamelijke of verstandelijke handicap
4. Voedselbank Holy
Ondersteunt het hele jaar mensen met voedselpakketten.
5. SC Twist
Gezellige sportclub met handbal en korfbal voor iedereen.
6. Buurtpunt Groot Ambacht
Ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk.
7. Judovereniging Kai
Dé leukste judoclub voor jong en oud
8. Wijkcentrum West
Bouwt samen met wijkbewoners en vrijwillers aan een leefbare en veilige wijk met gelijke kansen voor iedereen.

Vanaf woensdag 18 september kan iedereen online zijn stem uitbrengen op een van deze genomineerden via www.buurtbemiddelingvlaardingen.nl/award-vgb-digitaleverkiezing/. Stemmen is mogelijk tot 22 september 2024. De uitreiking plaats tijdens de Nationale Burendag 27 september 2024.

Waarom de Gouden Buur Award?
De award is een onderscheiding voor bewoners van Vlaardingen als blijk van waardering voor maatschappelijke betrokkenheid en inzet. Zowel individuele bewoners als groepen bewoners die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor een veilige woon- en leefomgeving in de stad en voor een tolerante en verdraagzame gemeenschap komen in aanmerking voor selectie of voordracht voor de onderscheiding. Goede nabuurschap is essentieel voor een harmonieuze samenleving. Ook in Vlaardingen. Het bevordert  tevens wederzijds begrip, samenwerking en vreedzaam samenleven.

De genomineerden voor dit jaar zijn voorgedragen door Jaap Jongejan, voormalig jeugdvoorzitter, voorzitter en thans erelid van de Vlaardingse Football Club (VFC). Hij wordt in de sportwereld breed gewaardeerd. Ook is hij algemeen erkend als autoriteit op het gebied van sport, waarbij hij via sportevenementen en teamsporten gemeenschapsbanden versterkt.
   Met sport brengt hij mensen samen en bevordert zo sociale interactie. Hij heeft bewezen dat sport een brug slaat tussen verschillende groepen in de samenleving. Ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit of sociale achtergrond.
   Mede door zijn inspanningen in de sport kan de gemeenschap vandaag de dag profiteren van sociaal-maatschappelijke voordelen die bijdragen aan de algehele levenskwaliteit van Vlaardingen.
   Dankzij zijn brede netwerk in de gemeenschap is hij in staat geweest om een divers scala aan potentiële kandidaten te overwegen en voor te dragen. Jaarlijks selecteert de organisatie op basis van reputatie, erkenning, onpartijdigheid en integriteit een gezaghebbende persoon of organisatie in onze gemeente om personen of organisaties te nomineren. Dit jaar is de eer voorbehouden aan Jongejan.

De prijs en de symboliek
De award die dit jaar zal worden uitgereikt aan de winnaar symboliseert middels een handdruk waarmee de organisatie de kracht van verbinding binnen de gemeenschap wenst uit te beelden. Het benadrukt dat de genomineerden door hun daden bruggen hebben geslagen tussen mensen en groepen. Hiermede bijdragend aan een hechtere, verbonden gemeenschap in Vlaardingen.
   De handdruk is ook symbool van respect en waardering die de gemeenschap heeft voor de winnaars. Het is een erkenning van inzet en toewijding. Door de handdruk te koppelen aan de award kan worden benadrukt dat winnaars niet alleen anderen hebben geholpen, maar ook dat de gemeenschap hen erkent en ondersteunt in hun nobele inspanningen.

De jaarlijkse Vlaardingse Gouden Buur Award is in het leven geroepen in 2016 door Buurtbemiddeling Vlaardingen. Sindsdien zijn er jaarlijks buurtbewoners in aanmerking gekomen voor deze onderscheiding. Sinds twee jaar komen ook groepen, organisaties, collectiviteiten of instanties in aanmerking voor deze onderscheiding.

Buurtbemiddeling Vlaardingen bevordert hiermee niet alleen goed nabuurschap, maar ook het nemen van verantwoordelijkheid door bewoners in collectief verband voor het bouwen van een tolerante en verdraagzame gemeenschap.

Tekst
Buurtbemiddeling Vlaardingen

Fotografie
Marianne van Straten

18-09-2024