Mensenrechten strijders in Myanmar

Geuzenpenning voor AAPP

Geuzenpenning voor AAPP

VLAARDINGEN/MAASSLUIS/SCHIEDAM - De Geuzenpenning wordt op 13 maart 2023 uitgereikt aan AAPP uit Myanmar (voorheen Birma of Burma). Voormalig politiek gevangene Min Min neemt de onderscheiding in ontvangst.

De Geuzenpenning gaat dit jaar naar de Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar (Birma) te verbeteren. De Geuzenpenning wordt uitgereikt op maandag 13 maart. Dat gebeurt in de Grote Kerk van Vlaardingen.
   Min Min, die zelf vijf jaar, twee maanden en zeven dagen in eenzame opsluiting heeft gezeten, zal de onderscheiding namens AAPP in ontvangst nemen. Dat heeft de stichting Geuzenpenning vandaag bekendgemaakt.

AAPP zet zich sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangenen in Myanmar te verbeteren, meldt stichting Geuzenpenning in het uitgegeven persbericht. Dat gaat verder: "Al decennia voeren de militairen een niets ontziend bewind, maar sinds de coup van 1 februari 2021 zijn de omstandigheden nog verder verslechterd.
   De militaire junta trekt zich niets aan van de meest elementaire mensenrechten: mannen, vrouwen en zelfs kinderen worden willekeurig opgepakt en in de gevangenis gegooid. Daar moeten ze zien te overleven zonder goede voeding, hygiëne en medische verzorging. Er wordt stelselmatig gemarteld, sommigen worden vermoord."

,,De omstandigheden in Myanmar zijn nu zeer slecht,’’ zegt Min Min van AAPP. "Het was heel erg tijdens de Japanse invasie in de Tweede Wereldoorlog, maar deze periode zie ik als de slechtste situatie van onze hele geschiedenis.’’

De Assistance Association for Political Prisoners probeert uit alle macht de politieke gevangenen op allerlei manieren te ondersteunen. Dat doet zij vanuit Thailand. Vóór de coup had AAPP een kantoor in Rangoon (Myanmar), dat is nu gesloten.

AAPP geeft elke dag een update van de situatie. Sinds de coup zijn er volgens AAPP meer dan 2750 mensen gedood, van wie bijna negenhonderd in gevangenschap. Zo is Khin Mar La Win, moeder van drie kinderen, op 19 maart 2021 op straat door militairen neergeschoten, nadat ze op haar knieën had gesmeekt om haar niet te arresteren. De volgende dag kreeg haar man het bericht dat hij haar lijk kon ophalen. Volgens een getuige vertoonde haar lichaam sporen van marteling.

Via de website van AAPP zijn de namen te vinden van alle slachtoffers en de omstandigheden waaronder ze zijn vermoord: https://airtable.com/shrYUbzQe1hKXQ68x/tblswChRJGSzJWr7k

,,De toekenning van de Geuzenpenning betekent voor ons een enorme aanmoediging,’’ zegt Min Min. "Het geeft ons meer energie om nog harder te werken om schendingen van mensenrechten in Myanmar te stoppen. Deze onderscheiding laat ons zien dat de wereld ons niet in de steek laat.’’

Geuzenpenning
Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend, een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. De Geuzen waren de eerste verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen al direct na het begin van de oorlog in opstand tegen de Duitse bezetter. Op 13 maart 1941 werden vijftien Geuzen en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Jan Campert schreef hierover het bekende gedicht Het lied der achttien dooden.

De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Lilian Gonçalves-Ho Kang You, jurist, mensenrechtenactivist.

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals Lawyers for Lawyers (2022), de Poolse rechter Malgorzata Gersdorf (2021), de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (2020), Girls Not Brides (2019), de Mexicaanse padre Alejandro Solalinde (2018) en Alice Nkom en Michel Togué (2017), twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes.

Namens Schiedam heeft burgemeester Cor Lamers zitting in het bestuur van de Stichting Geuzenpenning. "De eerste Geus die zich verzette tegen de Duitse bezetting was de Schiedamse onderwijzer Bernard IJzerdraat. De Groep IJzerdraat, die openlijk voor haar mening uitkwam en kleine sabotagedaden pleegde, werd nog geen jaar na haar ontstaan opgerold door verraad", zo is te lezen op de website van de stichting. Hier lees je meer over de geschiedenis van de Geuzen.

Foto
Racoles - monniken protesteren in Birma, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2811920

26-01-2023