Historicus Aart Aarsbergen bezocht als hoofdredacteur van de Nederlandse editie van ‘National Geographic’ veel bijzondere plekken op de wereld. Daar zag hij verschillende landschappen, natuurgebieden, cultuurschatten en steden, waarover hij reportages heeft gemaakt. Zijn reizen in het buitenland inspireerden Aarsbergen om een vergelijkbare reis door eigen land te maken. Want: als je Nederland met dezelfde nieuwsgierige blik bekijkt als een onbekende bestemming, ontdek je een nieuwe wereld, zowel op het gebied van natuurschoon, als op het gebied van cultuur en geschiedenis. In 27 reportages voert de auteur ons langs bekende en minder bekende plaatsen met een historisch verhaal. Deze reportages zijn gebundeld in het boek ‘Geschiedenis van Nederland in 27 plekken’.
De keus voor locaties werd deels bepaald door de ‘Canon van Nederland’, die in 2006 is opgesteld door de Commissie Van Oostrom, en deels door persoonlijke affiniteit. Van zijn bezoeken maakte de auteur – net zoals destijds in ‘National Geographic’ – reportages.
Aarsbergen heeft de reportages chronologisch geordend: van prehistorie, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de 17e eeuw tot ver in onze tijd. Enkele voorbeelden: de vindplaats van het veenmeisje van Yde in Drenthe, het Muiderslot in Muiden, de Hanzestad Kampen, de geboorteplaats van Erasmus in Rotterdam, het Spinozahuis in Rijnsburg, de Aletta Jacobskamer in Groningen, het Kralingse Bos in Rotterdam waar de Nederlandse versie van ‘Woodstock’ plaatsvond en de plek in Amsterdam waar de klimaatmars werd gehouden.
Voor het schrijven van zijn reportages sprak Aarsbergen ter plekke met mensen die hem veel konden vertellen over de plaats waar hij zich bevond of de personen om wie het in de betreffende plaats draaide. Daarnaast maakte hij gebruik van literatuur.
Elk hoofdstuk is afgesloten met een kader ‘Ter plekke’. In deze kaders staat feitelijke informatie over wat er te zien en te doen is in de betreffende plaats en omgeving. Als er over het betreffende thema ook elders in het land iets te zien of te doen is, heeft de auteur dat tevens vermeld. Voor degenen die zich verder willen verdiepen is aan het eind van het boek een literatuuropgave opgenomen.
Het boek is zeer toegankelijk en direct geschreven. Het is een uitnodigende en afwisselende tocht door de geschiedenis van ons land. Een aanrader voor historisch geïnteresseerden, degenen die op pad gaan en ‘leunstoelreizigers’ die kennis willen nemen van het fascinerende Nederlandse verleden.
Aart Aarsbergen (1953) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was van 2001 tot 2018 hoofdredacteur van de Nederlandse editie van ‘National Geographic’. Hij publiceert in diverse media over geschiedenis, politiek, sport en literatuur. Een selectie van zijn reisverhalen verscheen in ‘Reis over zeven continenten’ en ‘De beste reisverhalen’, ‘Over Costa Rica, Botswana, Portugal, Brazilië en meer’.
Geschiedenis van Nederland in 27 plekken is op 1 juli 2021 verschenen bij Fontaine Uitgevers. Het boek telt 272 pagina’s, inclusief chronologie, literatuuropgave, dankbetuiging en register. Het boek kost € 24,99. ISBN: 9789059563407. Het is niet als e-book te koop.
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Recensie
Wies Groeneveld
Fotografie
© Corrie Aarsbergen