Het verschil met 1973, toen Vlaardingen het 700-jarig stadsbestaan vierde, is dat de kennisoverdracht, waar Jan Anderson na 50 jaar nog voordeel aan beleeft, nog beter is geworden. Hans van der Sloot schreef een prachtig boek over de belevenissen van de stad.
De Historische Vereniging organiseerde een kledingshow waar bekende Vlaardingers uit alle tijden werden aangekleed. Een klederdrachtshow die elfmaal is opgevoerd tot zelfs in De Doelen toe. Rita Anderson bezocht de Ministeries in Den Haag in originele Vlaardingse dracht samen met burgemeester Heusdens. Later dat jaar volgde een uitje naar Koningin Juliana op Soestdijk. Stadsarchivaris Theo Polstra maakte een expositie in het Visserij Museum: het Redershuis. Dit deed hij samen met Jan Anderson en de Historische Vereniging Vlaardingen organiseerde een vijftal lezingen van niveau op verschillende plekken in de stad.
Geschiedenis bestaat niet uit jaartallen alleen. Tijdens de 4e Engelse oorlog stond de visserij stil en werden vier molens gebouwd om de economie op gang te brengen. Een ander feit is dat het beleg van Leiden ophield doordat de Vijf Sluizen werden open gezet met als gevolg dat landerijen rond Vlaardingen jarenlang tweemaal per dag zout water te verduren kregen.
De eerste Wereld Oorlog bracht velen vissersschepen tot zinken en kostte vele Vlaardingers het leven. Soms zelfs de gehele bemanning van zo’n 16 opvarenden.
Daarnaast zijn een aantal naoorlogse activiteiten van nationaal belang, zoals de bouw van de Westwijk, het Liesveld, Kolpabad, Stadsgehoorzaal, Beneluxtunnel en het Delta Hotel, waar onze regering regelmatig vanuit het "Kraaiennest" het land bestuurde. Al dan niet met de fles jenever op tafel.
Streekmuseum (Jan Anderson) behandelt in twee uur tijd deze nationaal interessante geschiedenis.
Maandag avond 10 juli van 19.00 – 21.00 uur in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen. Kosten € 5,- voor een kopje koffie en het boekje uit de serie: ‘van ’t Oft naar ’t oofd nr. 60, ‘Vlaardingen 750 jaar stadsrechten’.
Gaarne vooraf aanmelden
Telefoon: 010-434 38 43