Focus op valpreventie bij 65-plussers in Franciscus Maassluis

Focus op valpreventie bij 65-plussers in Franciscus Maassluis

MAASSLUIS - In Nederland is ruim 20 procent van de bevolking 65 jaar of ouder en dit percentage neemt de komende jaren toe. Elke 4 minuten belandt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een val.

Door de vergrijzing is de verwachting dat dit de komende 25 jaar verdubbelt. Om deze reden is Franciscus in november 2023 met een valpolikliniek gestart op de poliklinieklocatie in Maassluis. De reden voor het starten met deze poli is om de oorzaken van het vallen goed in beeld te brengen en daarmee nieuwe valincidenten te voorkomen.
   Geriater Suzanne Boon-van Dijk: ‘Vallen heeft altijd een onderliggende oorzaak. Het is belangrijk die te achterhalen om een val te voorkomen. De patiënten die we tot heden gezien hebben zijn enthousiast. Ze worden tegelijk geholpen en kennen ook direct de fysiotherapeut die met hen aan de slag gaat met de juiste kennis.’ 

Patiënten worden tijdens hun afspraak op de valpolikliniek tegelijkertijd gezien door de geriater en de fysiotherapeut. Zij beoordelen wat goed past bij de patiënt en zijn zorgvraag. De geriater bekijkt alle medische kanten, doet lichamelijk onderzoek, neemt indien nodig de psychische gesteldheid mee en beoordeelt de medicatie.
   De fysiotherapeut bekijkt de fysieke kant en maakt een inschatting van het valrisico. De omgeving van de patiënt wordt besproken, zowel thuis als sociaal, om te beoordelen of de juiste hulpmiddelen aanwezig zijn en alarm te slaan indien nodig. Ook is het van belang de naasten te informeren over de risico’s van het vallen en hen te betrekken bij de maatregelen die getroffen moeten worden om de kans te verkleinen. Uiteindelijk maken de geriater en de fysiotherapeut samen een behandelplan, met vaak ook een oefenschema, want veilig bewegen blijft belangrijk. 

Jip Regtop Fysiotherapie op locatie Franciscus Maassluis 
De fysiotherapeuten van Jip Regtop zijn ook gevestigd in Franciscus Maassluis, naast de Apotheek. Hierdoor zijn er korte lijnen tussen de zorgverleners op deze locatie, is er geen dubbele administratie nodig en voor de patiënt geen dubbele vragen of onnodig lang bezoek. Wanneer de patiënten de valpreventie oefeningen doorzetten bij de Fysiotherapie zorgt dit voor een goede doorstart. 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.franciscus.nl/maassluis
 
Franciscus Gasthuis & Vlietland zet zich in voor 'zorg van generaties': al generaties lang leveren wij de beste zorg aan de inwoners van onze regio. Die zorg bieden wij in het ziekenhuis als het moet, en bij de patiënt thuis als het kan. We investeren in wetenschap, opleiden en innovatie. Zo kunnen wij onze zorg blijven geven aan de generaties van nu én die van de toekomst.

Tekst en fotografie
Franciscus Gasthuis & Vlietland 

Fotobijschriften
Boven: Fysiotherapeut Sam van Fysiotherapie Jip Regtop
Onder: Patient op fiets en geriater Suzanne Boon 

241004 Franciscus Mssl Patient op fiets Geriater Suzanne Boon

03-10-2024