Tijdreis naar 18e-eeuws Vlaardingen

Firma van een weduwe

Firma van een weduwe

VLAARDINGEN - 29 juni – Wist je al dat je in Vlaardingen via Virtual Reality (VR) op meerdere plekken kunt rondkijken in het verleden? Zo ga je op de kade voor Museum Vlaardingen terug naar de 18e eeuw. Daarom wordt op 29 juni juist hier, in de historische koepelkamer, een tijdreis aangeboden. Via een bijzondere combinatie van locatietheater, lezing en VR ontmoet je de 18e-eeuwse bewoners, wordt verteld over de eeuwenoude visserij en krijg je uitleg over het maken van historische reconstructies.

In de 18e eeuw zag de haven er anders uit dan nu: pakhuizen, het havenhoofd, een blik over de nog lege polders en haringbuizen die uitvaren. Het chique huis waarin nu Museum Vlaardingen is gevestigd, stond er al wel. Hier woonde Agneta, de weduwe van Abraham van der Linden. Na zijn dood runde zij de succesvolle firma van haar man, ondernemer in de vis, touw en zuivel. Deze voor haar tijd onafhankelijke vrouw krijgt alle aandacht gedurende de tijdreis. Het museum was immers de plek waar ze zelf woonde.

Het is geen toeval dat de tijdreis ‘Firma van een weduwe’ tijdens het Haring en Bierfestival én op de Historische Trekvaartdag wordt aangeboden. De eerste herinnert aan buisjesdag, wanneer de haringbuizen uitvoeren. Dit was ook voor de Van der Linden’s een belangrijk moment in het jaar. En dankzij de trekvaart was Vlaardingen eeuwenlang verbonden met het achterland, kon er gehandeld worden en werden goederen en vis verder vervoerd. Het festival en de Trekvaartdag vallen op dezelfde dag.

De tijdreis wordt twee keer aangeboden, om 11.00h en 13.00h. Acteurs van Onderwater Producties brengen historisch personen tot leven: een Rotterdamse groep die theater maakt over actuele en historische thema’s op bijzondere locaties. Historicus en Vlaardingen-kenner Cora Laan vertelt over Agneta en haar tijd. Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad, geeft uitleg over historische reconstructies. Deze stichting maakt erfgoed en geschiedenis toegankelijk met behulp van nieuwste digitale techniek.

Naast de 18e-eeuwse haven kun je ook bij het nu verdwenen Hof rondkijken in de 17e eeuw. Bij de visbanken ga je zelfs terug tot het jaar 1000, toen hier een grafelijke burcht stond. Download de app Canals5D en kijk daar ter plekke rond met je telefoon als venster op de geschiedenis. Of ga naar www.canals5d.nl en zoom in op Vlaardingen.

Deze tijdreis is mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Vlaardingen, Fonds Vlaardingen-Schiedam en het De Groot Fonds. En met dank aan Stadsarchief.

Voor meer informatie
Zie www.stichtingverborgenstad.nl of neem contact via info@stichtingverborgenstad.nl en 06-2929 3589.

Programma
Activiteit: theater, lezing, VR
Locatie: Museum Vlaardingen - Koepelkamer
Datum: zaterdag 29 juni
Tijden: 11.00h-11.45h en 13.00-13.45h
Vrije toegang

Fotografie
Bron: Stichting Verborgen Stad

Fotobijschriften
Boven: Westhavenkade rond 1750
Midden: Hof van Vlaardingen rond 1700
Onder: Vlaardingen rond 1000

240627 Hof van Vlaardingen rond 1700

240627 Vlaardingen rond 1000

27-06-2024