VLAARDINGEN - Bij de naam Aad Hofman (1944-2023) denken veel liefhebbers direct aan een fijnschilder, een magisch realist pur sang, maar ook aan zijn magistrale Landschapjes. De schilder trok er liefst voor dag en dauw op uit om, gewapend met zijn fototoestel, de stilte te vereeuwigen alvorens de gekte van alledag losbrak.
Voor wie dat, behalve hijzelf; de serene stilte was hem heilig, had gewild … je kon hem in alle vroegte zien in het voormalig Oeverbos, in de Broekpolder, op de Zuidbuurt en in ’t Hof/Oranjepark. Daar waar de natuur nog het meest weghad van hoe het ooit moest zijn geweest.
Die groene oases van rust en stilte bracht hij met olieverf passioneel over op paneeltjes of met waterverf op aquarelpapier. Op deze expositie neemt Aad Hofman postuum de kijker aan de hand mee mét en ín zijn Vlaardingse juweeltjes.
De Vlaardinger sprak met galeriehouder en kunstschilder Robert Daalmeijer, neef en leerling van oom Aad, om wat meer inzicht te krijgen in de mens achter de vorig jaar overleden kunstschilder.
Aad Hofman volgde een opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Robert Daalmeijer: ‘Daar lieten ze hem zijn gang maar gaan. Je mag wel stellen dat Aad autodidact was.’ Hij was een gekend magisch realistisch schilder en zat samen met onder andere met Ans Markus, Henk Helmantel en Wout Muller in de zogeheten Mokumgroep.
Die groep protesteerde met hun kunstuitingen met name tegen kunstbeweging CoBrA, die het abstracte propageerde en het realisme verfoeide en niet zag als kunst. In CoBrA zaten onder andere schilders als: Karel Appel, Pierre Alechinsky en Corneille. Maar ook literaire grootmachten als Hugo Claus en Lucebert (ook schilder, red.) en Bert Schierbeek prijkten op de ledenlijst. Aad exposeerde ook ooit in het van Gogh Museum met o.a. Pyke Koch en Carel Willink.
Robert Daalmeijer: ‘Aad is altijd zijn eigen gang gegaan. Was zeker ook een kluizenaar, hij bracht grote delen van de dag door achter zijn ezel. Je kon hem ook vinden in de omliggende natuur van Vlaardingen. Trouwens geen sinecure in een stad die is omgeven door drie rijkswegen en een gegraven waterweg.
De foto’s die hij maakte en later omzette in geschilderde miniatuurtjes waren zeker geen één-op-één getrouwe weergave. Hij voegde altijd iets toe of draaide bijvoorbeeld de helderheid van kleuren om; dit om het kleurperspectief te veranderen, wat op de foto “sprak” vlakte hij af en omgekeerd. “Er moet altijd iets van jezelf inzitten,” hield hij me altijd voor.
Hij kon ook uren bezig zijn met de compositie van een stilleven. Had hij een opzetje gemaakt (wijst op een stilleven met rozenbottels) dan pielde hij net zo lang tot het in zijn ogen perfect was. Daarna was hij leeg, maar dan moest er nog geschilderd worden. Dat “componeren” vroeg veel van hem. Op dat punt lijken we best wel veel op elkaar. Alleen ik schilder roestige blikken en soms vul ik dat aan met een tweede dimensie buiten het blik. Surrealistisch.’
In Galerie De Duig zullen zo’n veertig werken van Aad Hofman worden tentoongesteld. Kunstwerken die ook door de liefhebber kunnen worden gekocht. Daarnaast zal er ook ander werk te vinden zijn, zoals bovengenoemd stilleven met rozenbottels.
Robert Daalmeijer: ‘Wat ik nog het meest mis zijn de gesprekken over kunst met hem. Urenlang konden we oreren over diverse invalshoeken. Soms waren we het eens; andere keren absoluut niet. Vaak zat Dick Kats daar ook bij. Urenlang schilderden we gedrieën op de bovenetage van De Duig. Dick voor aan het raam, ik in het midden en Aad met uitzicht op de dakterrassen achter.
Aad was een zachtaardige en lieve man die zijn hele leven heeft gewijd aan de kunst. Hij kon heel gelukkig worden van iets kleins als een roestige spijker of een verdord blad. De schoonheid ervan boeide hem mateloos. Het schilderen van zulke kleine schoonheden van het leven, dat wilde hij laten zien, de toeschouwer grijpen waarom hij dit zo mooi vond. Hij was ook een waanzinnig goede “roestschilder” of steentjes … Daar was hij ook idolaat van. Dan zat hij boven met zijn elektrische kacheltje … Die uren met hem zijn nu een stilleven op zich. Eentje die zich laat zien in mijn geheugen. “Opgaan, blinken en verzinken,” zei hij vaak. En op het laatst sprak hij steeds over “Van niets opgaan in het absolute niets” … Nog altijd weet ik niet wat hij daarmee bedoelde en het is nu te laat om het hem te vragen.’
In 1974 trad hij toe tot Galerie Mokum in Amsterdam, waar hij elk jaar deelnam aan zomer- en winterexposities. Zijn schilderijen exposeerde hij via Galerie Mokum op verschillende plekken, waaronder de PAN in Amsterdam.
Art Revisited produceert kunstkaarten en giclées (afdruk bestaande uit verschillende kleurlagen, gemaakt met een inkt-jet-printer) van zijn werk. Werk van Aad bevindt zich ook in particuliere collecties in binnen- en buitenland en o.a. in de ING- en de Mokum-collectie. Die laatste is te vinden in het “Huiskamer museum” in Aalsmeer.
Aad Hofman: een groot magisch realist
Galerie De Duig
Landstraat 29
3131 CE Vlaardingen
Telefoon: 06-1295 9232
E-mail: robertdaalmeijer.rd@gmail.com
Website: www.galeriededuig.nl
Aad Hofman: ‘Miniatuur Landschapjes’
Expositie
Opening: 21 juni, 20.00 uur
Spreker: Robert Daalmeijer
De opening wordt verzorgd door wethouder van Kunst & Cultuur Lianne van Kalken
De tentoonstelling is vanaf vrijdag 21 juni t/m zondag 28 juli 2024. De galerie is op iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00-17.00 uur.
Tekst en fotografie
Peter Joore
Fotobijschriften
Robert Daalmeijer toont een miniatuur van oom Aad