Excuus en schadevergoeding van politie voor met geweld verwijderde persfotograaf

Excuus en schadevergoeding van politie voor met geweld verwijderde persfotograaf

REGIO - Fotograaf Joey Bremer uit Vlaardingen is op 8 april met geweld verwijderd toen hij in Hoek van Holland foto's maakte van een oefening van de Dienst Speciale Interventies. De politie heeft de fotograaf excuus gemaakt en schadevergoeding betaald en heeft het excuus vanochtend op de politie-website gepubliceerd. Je kunt het statement van de politie hieronder geheel lezen.

-- statement politie --

ROTTERDAM - Journalisten dienen een publiek belang en politie moet hen hier de ruimte voor geven. Dat ging 8 april jl. echter mis in Hoek van Holland. Daar werd een professioneel fotograaf ten onrechte met geweld verwijderd van een openbare locatie waar een antiterreur eenheid aan het oefenen was. De leiding van de politie Rotterdam heeft de fotograaf excuses aangeboden en een schadevergoeding toegekend. Ook heeft de politie toegezegd binnen de organisatie extra aandacht te besteden aan de kennis over de richtlijnen voor omgang met de pers.

“Journalisten mogen op straat en in openbare ruimtes opnamen maken. Journalisten en politiemensen dienen elkaars rollen over en weer te respecteren. Beide partijen dienen een publiek belang en moeten zich inspannen elkaar het werk niet onnodig moeilijk te maken”, zo stelt de NVJ. De politie staat uiteraard achter dit standpunt en hecht veel belang aan een goede omgang met de pers.

Donderdag 8 april oefende de DSI, waar het arrestatieteam onderdeel van is, op Hoek van Holland. Leden van het arrestatieteam lopen verhoogd veiligheidsrisico en zijn daarom voorzichtig met het prijsgeven van hun ‘gezicht’. In de beleving van de agenten was het beter voor de privacy van de oefenende agenten dat de fotograaf stopte met het nemen van foto’s. Dit terwijl andere aanwezigen ongehinderd foto’s konden maken. Toen de fotograaf aangaf dat hij het volste recht had om te fotograferen, werd hij na discussie over en weer, ten onrechte met geweld gehinderd zijn werk uit te oefenen en hardhandig verwijderd.

Dit had niet mogen gebeuren, concluderen leidinggevenden bij de politie. De betrokken agenten zijn hierop aangesproken. Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de fotograaf en het bewuste basisteam en met de leiding van de politie Rotterdam. De fotograaf in kwestie heeft in een persoonlijk gesprek excuses gekregen en aanvaard. Daarnaast heeft er vanuit de politie een financiële genoegdoening  plaatsgevonden van de journalist.

Richtlijnen
De richtlijnen rond journalisten zijn onderdeel van het politie-onderwijs en worden in politie-eenheden met enige regelmaat onder de aandacht gebracht. Deze aandacht voor de richtlijnen wordt, naar aanleiding van deze casus, verhoogd. Met diverse communicatiemiddelen wordt geïnvesteerd om de richtlijnen bij alle politiemedewerkers hernieuwd onder de aandacht te krijgen.

-- einde statement politie - 

In de verklaring van de politie wordt de fotograaf aan wie excuses is gemaakt niet met name vernoemd. Verschillende media hebben op de dag van het voorval hier net naam en toenaam melding van gemaakt. 

Robert Bas (@robertpbas), die als journalist werkt bij de NOS, twittert vandaag: "Politie biedt excuses aan en betaalt schadevergoeding na geweld tegen journalist @010fotograaf Goed werk van advocaat @frankvanardenne Handen af van journalisten geldt ook voor de politie."

Joey Bremer (op Twitter @010fotograaf) is houder van een politieperskaart en is lid van de NVJ, de vereniging die de belangen behartigt van journalisten.

Joey Bremer kwam in 2018 ook in het nieuws doordat het Openbaar Ministerie telefoongegevens van hem had opgevraagd en doordat hij door de politie was afgeluisterd en er instrument onder zijn auto was geplakt om hem te kunnen volgen. 

 

 

21-04-2021