Eten is aan mode onderhevig. Er zijn altijd grillen die zich aan ons opdringen. Zo dronken we ineens muntthee en daarna werd gemberthee een must. Iedereen wil tegenwoordig uit een poké bowl eten en ook zijn we flexitariër geworden. Eva Posthuma de Boer is van de duurzaamheid. Met haar kookboek Eva's keuken wil ze een bijdrage leveren aan het 'sparen' van de aarde. “Gezondheid gaat niet alleen meer om onszelf, maar ook over de planeet," schrijft ze in het voorwoord.
Volgens Posthuma de Boer moeten we ons geïnteresseerder en kritischer opstellen dan we misschien gewoon zijn. Vraag je steeds af: waar komen de grondstoffen vandaan, op welke manier worden die verbouwd, hoe worden dieren gevoed, gevangen en geslacht. Ze adviseert in haar boek zoveel mogelijk te koken met ingrediënten van eigen bodem, en als het niet kan, beperk je dan in ieder geval tot Europa. En kijk voordat je met een boodschappenlijstje op stap gaat, eerst even wat je nog in voorraad hebt en wat je ermee kunt.
In dit kookboek uit Postuma de Boer haar diepste wens: beter en duurzaam koken. Hoe doe je dat, en vooral hoe houd je het vol? Wel, kies eerst de ingrediënten en maak daar een smakelijk gerecht van. In Eva's keukenkast wordt gewerkt met ruim vijftig ingrediënten, van waaruit telkens drie recepten worden gepresenteerd. Bij vrijwel ieder recept komt de auteur met een persoonlijke anekdote, verteld met de nodige humor. Over haar vakanties, haar familie, haar zus die alles beter weet, haar altijd attente echtgenoot, haar kinderen. De recepten zijn divers en simpel te bereiden. Een greep uit de vele recepten: zure haringsalade, risotto, clafoutis met kerstomaatjes, courgettepakketjes, zoute miso-karameltaartjes en brute koffietrifle. Kortom, er is voor elk wat wils.
Het boek is prettig in gebruik, mede door de harde kaft, de mooie foto’s en de heldere en uitgebreide receptuur. Achterin het boek vind je een uitgebreid register. Minpuntje is dat niet wordt vermeld voor hoeveel personen een gerecht is bedoeld. Postuma de Boer heeft ons weten te verrassen met dit kookboek vol toegankelijke recepten, samengesteld per ingrediënt in plaats van per menugang. We kijken nu al uit naar haar volgende kookboek dat in juni wordt gepresenteerd.
Eva Posthuma de Boer is schrijfster van romans, kookboeken en columns. Van haar verschenen de romans Eindeloze dagen, Lichthart, De Comedy Club, Ica en Het wonder ben jij. Ze publiceerde ook verschillende kookboeken: Voer voor Vrienden (2017), Eva’s Keukenkast (2019), en de reeks Keukenkastjes waarvan haar nieuwste keukenkastje Peulvruchten in juni 2021 verschijnt. Ze kookt geregeld op tv bij diverse programma’s en op de website Foodtube.nl. Als columniste werkt ze onder andere voor Het Parool, en sinds 2018 voor de Volkskrant.
Eva’s keukenkast (gebonden, hardcover, 288 blz.) is verschenen bij Nijgh & van Ditmar in september 2019. ISBN: 9789038807126. Prijs: € 29,99.
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Illustratie:
1. omslag van het boek
Recensie:
Anita de Vreede
***
Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we uitgeprobeerd.
Bloemkool Parmigiana
Wanneer ik aan bloemkool denk, proef ik de doorgekookte bloemkool van mijn moeder met bovenop een 'papje van maïzena en melk'.
Jaren geleden heb ik geprobeerd paarse bloemkool te kweken in mijn volkstuin, maar dat werd geen succes. Bloemkool hoort in mijn beleving wit te zijn. Rauw vind ik bloemkool niet lekker, maar bloemkoolrijst eten wij iedere week wel een keer.
Bloemkool Parmigiana dus. Bij de bereiding van dit recept moet de middelgrote bloemkool in één centimeter dikke plakken worden gesneden, vervolgens paneren met bloem, ei en panko en daarna in de koekenpan even rondom bruin bakken. In een ovenschaal worden laagjes gemaakt van tomatensaus, de bloemkool, mozzarella en Parmezaanse kaas en daarna gaat de ovenschaal 25 minuten in de oven. Het resultaat: door het bakken werd de panko al snel te bruin en dreigde aan te branden.
De middelgrote bloemkool sneed ik in zes plakken, maar er paste maar twee plakken naast elkaar in mijn grootste ovenschaal (en die is echt groot) en was ik genoodzaakt de bloemkool te stapelen, dus heb ik maar de helft gebruikt. Wanneer je naar de afbeelding in het boek kijkt liggen er zes plakken naast elkaar, waarschijnlijk is gebruik gemaakt van een bakplaat. De hoeveelheid tomatensaus was te weinig en de hoeveelheid bloem/panco weer veel te veel. Na 25 minuten in de oven was de bloemkool nog lang niet gaar. Maar de smaak was voortreffelijk.
Pasta Alla Norma (vegetarische aubergine-tomatensaus)
Twee aubergines worden in duimbrede repen gesneden en rondom bruin gebakken. Diverse verse en gedroogde Italiaanse kruiden worden toegevoegd, alsmede tomaten uit blik, kappertjes, balsamicoazijn en suiker. Dit alles mag vijftien minuten pruttelen. Daarna wordt het toegevoegd aan gekookte spaghetti en bovenop komt een garnering van basilicum en Parmezaanse kaas. Het resultaat was een enorme hoeveelheid smaakvolle saus. Te veel voor twee personen, dus hebben we gedeeld met de buren.