Fractie Solleveld stelt kritische vragen aan college

'Erfpacht verenigingen loopt spuigaten uit!'

'Erfpacht verenigingen loopt spuigaten uit!'

VLAARDINGEN - Onlangs werd fractie Solleveld op de hoogte gebracht door een bestuurslid van VLTC, dat zij, samen met TV Holy, in contact waren getreden met de gemeente over de erfpacht.

De erfpachttermijn van TV Holy verloopt dit jaar en die van VLTC in 2028. De Erfpachtnota  2022, die sinds 1 april 2023 in werking is getreden, heeft grote gevolgen voor deze beide  verenigingen. De gemeente heeft hen beide een aanbieding gedaan voor een heruitgifte van  de erfpacht, waardoor de kosten van deze verenigingen flink oplopen.

Voor TV Holy gaat de jaarlijkse canon van € 4.422 naar € 10.642,50. Dat is een zeer ruime  verdubbeling, Voor VLTC zijn de vruchten nog zuurder. Bij hen gaat de jaarlijkse canon van € 493 naar € 7.846,30. Dit is bijna 16 maal zoveel!

Daarbovenop moeten zij ook nog een flinke som aan overdrachtsbelasting betalen komend  jaar. Voor VLTC is dat € 13.808 en voor TV Holy € 18.815 De communicatie met de  gemeente liep meer dan moeizaam en de verenigingen hebben uiteindelijk te horen  gekregen dat er geen incidentele of structurele bijdrage geleverd kan worden, er geen  maatwerk mogelijk is dat er binnen het sportbudget ook geen ruimte is. Het gaat hier over  twee subsidieloze verenigingen die samen zo’n 1000 leden hebben, waaronder veel jeugd en 60-plussers. Doelgroepen die volgens ons zeer belangrijk zijn voor dit college. We zouden  dan ook een meer constructieve samenwerking verwachten. Dit heeft geleid tot  onderstaande vragen.

Het college wordt verzocht de volgende vragen, schriftelijk te beantwoorden:
1. Waarom staat er in de erfpachtnota 2022 alleen wat over woningen en bedrijven en niets  over verenigingen die erfpachten?
2. Waarom wordt er wegens de maatschappelijke functie die deze verenigingen hebben  geen maatwerk toegepast?
3. Waarom maakt u wel desgewenst uitzonderingen voor projectontwikkelaars? Naast 
woningbouw is het stimuleren van sport en bewegen toch ook een essentieel onderdeel van 
het coalitieprogramma?
4. Bestaat er een mogelijkheid om de overdrachtsbelasting kwijt te schelden voor  verenigingen? Zo nee, waarom niet?
5. Zijn de wensen en bedenkingen, geuit tijdens de behandeling van de erfpachtnota 2022  door D66, om een onafhankelijke taxatie te regelen van de grondwaarde ter zijde gelegd?
6. Bent u het met ons eens dat het nogal vreemd is (en niet getuigt van transparant beleid)  dat de taxatie van de grondwaarde bij de tennisverenigingen wordt geregeld door de  gemeente en betaald moet worden door de verenigingen, maar dat zij de rapporten niet  mogen inzien? Zo ja, wilt u de taxatierapporten alsnog delen met de verenigingen? Zo nee,  waarom niet?
7. Hoeveel verenigingen in Vlaardingen hebben te maken met erfpacht, welke zijn dat en wanneer gaan voor hen deze problemen spelen?
8. Klopt het dat deze twee tennisverenigingen alle opstallen en onderhoud van  clubgebouwen en banen voor eigen rekening onderhouden?
9. Klopt het dat deze verenigingen geen subsidierelatie hebben met de gemeente?
10. Bent u het met ons eens dat deze tennisverenigingen van grote maatschappelijke  waarde zijn voor Vlaardingen en dat deze verenigingen zich (op eigen kosten) inzetten voor  de jeugd, voor ouderen en bijvoorbeeld ook voor projecten als JOGG?
11. Bent u het met ons eens dat het niet wenselijk is dat verenigingen die zichzelf zonder gemeentelijke subsidie al jaren bewezen hebben nu de contributie fors moeten gaan verhogen om de enorme kostenstijgingen op te vangen?
12. Bent u het met ons eens dat de verhoogde contributie kan zorgen voor een krimp in de 
ledenaantallen en dat dit de inclusiviteit, gezondheid en sportiviteit van de stad niet ten  goede komt?
13. Is het nieuw beleid van de gemeente om subsidieloze verenigingen het voortbestaan zo 
moeilijk mogelijk te maken?
Zo ja, dan is deze uitvoering van beleid een bijzondere en heeft alle aandacht nodig van de 
gemeenteraad. Zo nee, bent u bereid om deze verenigingen tegemoet te komen en een  oplossing te vinden. Wat heeft u daarvoor nodig?

Tekst
Fractie Solleveld

Fotografie
Nel Versteeg

14-05-2024