Met het verschijnen van het boek ‘Dutch Mountains’ in 2017 vestigde Peter Voskuil meteen zijn naam als popmuziekjournalist. In deze beschrijving van de Nederlandse platenmarkt voor popmuziek is een aantal korte verhalen over popsingles opgenomen. Je leest hoe de opnamen tot stand kwamen en welke mensen daar een rol bij speelden. Voskuil verzamelde na het verschijnen van ‘Dutch Mountains’ nog meer interessante anekdotes en weetjes over langspeelplaten en singles. Dat bracht hem ertoe in 2019 het boek ‘Eregalerij der Nederpop’ uit te brengen.
De volledige titel van dit prachtige boek luidt: Eregalerij der Nederpop in 100 en enige studio-opnamen. Waarmee meteen duidelijk is dat het hier gaat om een greep uit alle populaire muziek die de afgelopen zeventig jaar in ons land (en soms daarbuiten) is opgenomen. Uit duidingen van de auteur over zijn werkwijze blijkt dat hij ook geïnteresseerd is in details: wanneer en waar precies is de compositie vervaardigd, welke muzikanten en andere belanghebbenden werkten aan de totstandkoming van de compositie mee.
Het boek bevat een schat aan fraaie anekdotes. De mannen van Normaal bijvoorbeeld waren erg blij dat hun eerste plaat, Oerend hard, meteen een daverende hit werd. Maar dat de aan de song toegevoegde motorgeluiden niet afkomstig waren van de Norton en de BSA die in het lied bezongen worden, was volgens hen wel een schandvlek.
In het kort worden ook successen van de groep Ekseption beschreven, de band die klassieke werken eind jaren zestig in een popidioom goten. Drijvende en creatieve kracht was Rick van der Linden, die als gevolg van zijn rigide houding door de andere bandleden uiteindelijk uit de groep werd gezet.
Omdat Robert Long in 2006 is overleden moest Peter Voskuil voor het gigantische succes van de elpee Vroeger of later te rade gaan bij Frank Jansen, in 1994 de A&R-manager bij platenmaatschappij EMI/Bovema. Er werd besloten de plaat, die vol maatschappijkritische liedjes staat, zonder single uit te brengen. Hoewel sommige omroepen weigerden de plaat te draaien, bijvoorbeeld vanwege het liedje Jezus redt, een felle aanklacht tegen het geloof, verbleef ‘Vroeger of later’ maar liefst 118 weken in de hitlijst en werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht.
De beschrijving van de ‘100 en enige studio-opnamen’ in dit boek zijn chronologisch gerangschikt en per decennium ingedeeld. Het begint met Johnny Jordaan, die Bij ons in de Jordaan opneemt in 1955, en eindigt bij Lobi da basi, de succesvolle cd van Typhoon, die in 2014 verscheen. Er is bij de keuze van de onderwerpen zeker niet alleen gekeken naar de mate van commercieel succes. Ook voor werk van bijvoorbeeld de Fatal Flowers uit 1986 en Leon de Graaff uit 1971 is er een bladzijde ingeruimd.
Wat zeker niet onvermeld mag blijven, is de schitterende hoeveelheid foto’s die de verhalen ondersteunen. Soms zelfs twee pagina’s groot, zoals de fraaie zwart-witfoto van de Blue Diamonds live in 1959 en die van het ‘GROOTS’ live optreden van Guus Meewis in het PSV-stadion. Bij de beschrijving van de activiteiten rond de plaatopnamen tref je ook in zwart-wit foto's aan - werkelijk pareltjes - bijvoorbeeld van Toon Hermans, Jerney Kaagman, Ede Staal en Margriet Eshuis.
Peter Voskuil interviewde voor dit boek meer dan tweehonderd personen, die achterin het boek worden vermeld. Ook tref je daar een nauwkeurige verantwoording aan voor alle geraadpleegde literatuur. De Eregalerij der Nederpop in 100 en enige studio-opnamen is een fantastische reis door de tijd van de populaire muziek in zeven decennia. Een ultiem muzikaal geschiedenisboek met louter hoogtepunten.
Peter Voskuil (Hillegom, 1972) geldt sinds de verschijning van zijn vijf kilo zware boek Dutch Mountains (Voskuil: ‘een herniaboek’) als een autoriteit op het gebied van onze pophistorie. Hij schreef o.a. ook een biografie over Lennart Nijgh (2007) en over het oeuvre van Boudewijn de Groot (2023). Eregalerij der Nederpop is in oktober 2019 verschenen bij uitgeverij Noblesse en kostte toen € 35,00.
Illustratie
1. omslag van het boek
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.