SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers kreeg vanochtend iets voor negen uur als eerste de als booster dienende coronavaccinatie in Sporthal Groenoord in Schiedam. Daarmee werd deze zesde boosterpriklocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond officieel in gebruik genomen.
door Jan Schrijver
Yvonne van Duijnhoven, directeur GGD Rotterdam Rijnmond, was als tweede aan de beurt om de boosterprik te laten zetten (foto onder). Vandaag worden er in totaal 1300 mensen geprikt. Morgen ligt de capaciteit van de prikstraten al op 1500 boosterprikken per dag. In Sporthal Groenoord zijn het uitsluitend GGD-medewerkers die prikken. Afhankelijk van de personeelswerving kan de capaciteit van de Sporthal Groenoord, waar in totaal 10 prikloketten zijn, nog iets hoger uitkomen. In de Sporthal Groenoord zullen er vijftig à zestig GGD-medewerkers tegelijkertijd bezig zijn.
De Sporthal Groenoord is al eerder coronavaccinatielocatie geweest, namelijk van april tot september 2021. Als priklocatie voor de eerste en tweede prikken is Sporthal Groenoord uiteindelijk de locatie gebleken waarin de meeste prikken werden gezet in de Rotterdam-Rijnmond-regio, zo vertelde burgemeester Lamers. Of het weer gaat lukken dat Schiedam met die eer kan gaan strijken, is de vraag, aangezien bijvoorbeeld priklocatie Ahoy in Rotterdam-Zuid met 24 prikloketten gaat werken. Ook telt mee, dat de locatie in Schiedam alleen op doordeweekse dagen open zal zijn. "Om het personeel zo goed mogelijk in te plannen, concentreren we in de weekeinden de prikactiviteiten in bepaalde locaties", zo lichtte Yvonne van Duijnhoven toe.
De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat in de regio uiteindelijk met zeven boosterpriklocaties werken. Na de jaarwisseling gaat Capelle aan den IJssel (Sporthal Schenkel) als zevende locatie open. In de regio dienen 670.000 boosterprikken te worden gezet en dat in zes weken tijd. Dat is een operatie die zijn weerga niet kent, zo benadrukte de GGD-directeur. De strijd tegen corona en de nieuwe variant (Omikron) is een race tegen de klok, aldus Yvonne van Duijnhoven. "Ik hoop dan ook dat iedereen die de oproep krijgt voor de booster ook komt. We moeten echt voorkomen dat de ziekenhuizen een zorginfarct krijgen."
Als je een eerste of tweede prik wil, dan kun je volgens de website van de GGD uitsluitend terecht in Rotterdam, hetzij in Noord op het GGD-hoofdkantoor, hetzij in Zuid in het Maasstad-ziekenhuis. Stel dat iemand graag in Schiedam Groenoord een eerste of tweede prik wil halen, kan dat dan - ondanks het label boosterpriklocatie?, zo vragen wij de GGD-directeur. "Als iemand een eerste of tweede prik wil halen en dat graag in Schiedam in Sporthal Groenoord wil doen, kan dat. Niet 'op vrije inloop'. Dan moet hij of zij er een afspraak voor maken", is het antwoord van GGD-directeur Yvonne van Duijnhoven.
Het landelijke afsprakensysteem van de GGD (online en telefonisch) werkt niet zoals dat zou moeten. Op social media zie je veel posts waaruit onvrede blijkt, met name over het feit dat veelvuldig priklocaties worden voorgesteld die buiten de regio liggen. "Besef wel dat tegelijkertijd zo'n tienduizend mensen bezig zijn om een afspraak te maken", merkt burgemeester Lamers op. Nu binnenkort alle GGD-regio's hun prikposten in hun regio's zullen hebben uitgerold, zal het binnen het systeem ook makkelijker gaan worden om in de eigen regio een afspraak te maken. Heb je reeds een afspraak gemaakt, maar zijn er priklocaties in je buurt bij gekomen, dan kun je de afspraak overigens altijd wijzigen. Dat wijzigen kan niet online, maar uitsluitend telefonisch.
Als je een afspraak hebt gemaakt voor een boosterprik, krijg je van de GGD een bevestiging. Daarin staat niet vroeger dan vijf minuten vóór de afspraak ter plaatse te zijn. Hoe kan het dat er dan toch lange wachtrijen ontstonden op vaccinatielocaties. "In het begin werden er vooral de ouderen gevaccineerd. Veel ouderen vinden het heel vervelend om te laat op een afspraak te zijn; die bouwen daarom een ruime marge in. En het klinkt misschien gek, maar er zijn ook ouderen die het halen van de prik als een uitje zien", aldus GGD-directeur Yvonne van Duijnhoven. "Ook een oorzaak is dat mensen zonder afspraak in de rij gaan staan voor een boosterprik. Het is dagelijks dat mensen die geen afspraak hebben na in de rij te hebben gestaan onverrichter zake weer naar huis gaan; dat is vervelend voor hen en zorgt voor onnodige drukte."
Hieronder zie je de video-reportage door Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam.