Vanwege zijn werk kwam de Vlaamse auteur Ronald Meeus regelmatig in de VS. Zo’n vijftig keer vertoefde hij enige tijd in steden als New York, San Francisco, Las Vegas en Chicago. Als hij in 2023 afscheid heeft genomen van een kwarteeuw game- en videojournalistiek, maakt hij met zijn geliefde een autorit van tienduizend kilometer door de VS. Hij gaat op zoek naar ‘de mystieke kracht die schuilgaat achter de prentjesmythe van de 'US of A.’ Het boek ‘Enkel in Amerika’ is een uitgebreid verslag van zijn bevindingen en opvattingen.
In het eerste hoofdstuk, ‘Bedwongen land’, geeft Meeus duidelijk aan wat hij zoekt in de drie weken dat hij door de VS rijdt: ‘…dit is een reis die een kwarteeuw lang in de maak is geweest in mijn hoofd, en ik wilde nu eindelijk eens weten waarom deze pronte natie mij al levenslang zo fascineert - nee, verbijstert. Soms, vaker en vaker zelfs, teleurstelt.’
Hoewel het boek al in maart is verschenen heb ik gewacht met lezen tot deze zomer, als ik zelf in de VS ben. Aangestoken door de veel te vroeg overleden journalist en schrijver Pieter Steinz, die in 2004 het boek Lezen op locatie schreef, dacht ik dat het weer een genoegen zou zijn een boek te lezen op de plek waar alles zich afspeelt. Bewust heb ik er voor gekozen niet de reis van Meeus te herhalen, maar om zijn belevenissen te ervaren als ik ook in New York, Boston of Niagara Falls ben.
Er zijn leuke overeenkomsten, maar ook opvallende verschillen bij de ervaringen die ikzelf opdeed. Zo heb ik net als Ronald Meeus lekker gegeten en gedronken in 'de diners', de wegrestaurants die je langs de (snel-)wegen tegenkomt. Opvallend vaak kun je zitten in een booth, twee tegenover elkaar staande banken met een eettafel ertussen. In Boston, waar op verschillende plaatsen langs de ‘red brick road’ de geschiedenis wordt verheerlijkt, geeft Meeus aan dat ‘helden’ als Thomas Jefferson, Benjamin Franklin en George Washington zich racistisch gedroegen, opportunistisch gedrag vertoonden en er honderden slaven op na hielden. En in Niagara Falls, het plaatsje dat wereldberoemd is vanwege de watervallen, is de criminaliteit volgens Meeus significant veel hoger dan in de rest van de VS. In de drie dagen dat ik daar verbleef heb ik er (gelukkig) niets van gemerkt.
Het boek van Meeus bevat veel onderhoudende verhalen. Elk hoofdstuk bevat een overvloed aan feiten, waarin de achtergrond wordt geschetst van de avonturen die hij beleeft. Daarbij strooit hij nogal uitgebreid met voorbeelden: in de introductie van Amerikaanse roadtrips, in boekvorm of in rolprent, somt hij bijvoorbeeld ruim twee bladzijden lang titels, schrijvers en acteurs op, die bemoeienis hebben met die roadtrips.
Om plezier aan het boek te beleven hoef je het niet persé in de VS te lezen. Mij gaf het wel een extra dimensie, zelfs als de bevlogen journalist plaatsen beschrijft waar ik niet ben geweest. Al met al is het boek zeker de moeite waard, voor mensen die Amerika willen bezoeken of er al zijn geweest , maar ook voor degenen die gewoon thuis op de bank een indruk willen krijgen van de Verenigde Staten.
Ronald Meeus (Turnhout, 1973) is schrijver er journalist. Veel artikelen van zijn hand verschenen onder anderen in De Morgen, Het Laatste Nieuws, Knack, Humo en het Algemeen Dagblad. Over videogames schreef hij enkele boeken. Op dit moment werkt hij aan een historische roman met als werktitel: Zotskap.
Enkel in Amerika is verschenen bij uitgeverij Willems Uitgevers en kost € 25,00.
Illustraties
1. omslag van het boek
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.