Het beschermende plastic zit nog om de stoelen, deurknoppen en apparatuur. De laatste “bouwkundige” loodjes worden gelegd, maar nu al is duidelijk dat het Franciscus Vlietland Ziekenhuis een Scopiecentrum krijgt waar menig hospitaal jaloers op is. Op wat meubels en een deel van de apparatuur na is alles geplaatst en opgehangen.
Officieel op 9 november 2022 kunnen de eerste patiënten hier terecht. Op de 25e volgt de officiële opening. Het Scopiecentrum richt zich in hoofdzaak op de maag, lever, darmen en de longen. Exclusief voor de pers volgde een rondleiding. Die werd verzorgd door Maag-, Darm- en Leverarts Ivonne Leeuwenburgh en endoscopieverpleegkundige Marit Lewis. Aangevuld met praktische uitleg van projectbegeleider Laura van Westen en Jasja Blanken van Publiciteit.
Het Scopiecentrum bevindt zich op de tweede etage met uitzicht op de tram. In totaal benut de afdeling 903 vierkante meter. Hierin elf 14 ruime gloednieuwe Dagbehandelingbedden en vijf grote behandelkamers. Alles voorzien van de modernste medische apparatuur en technieken een grote stap voorwaarts in het littekenarme onderzoek naar met name poliepen op de dikke darm. Poliepen die - indien aanwezig - mogelijk leiden tot cystes en (de kwade variant) kanker vroegtijdig kunnen opgespoord.
Endoscopieverpleegkundige Marit Lewis: ‘Poliepen bevinden zich voor 99,9% op of in de dikke darm. Dat is dan ook het epicentrum waar dit centrum onderzoekt. Een schoon endoscopisch onderzoek houdt in: geen poliepen. Omdat een poliep er vijftien jaar over doet om te groeien, kan de cliënt dus ademhalen. Nu nog is er een aanzienlijke wachtlijst, als die tot de verleden tijd behoort is het mogelijk om op bijvoorbeeld een jaar of zeven opnieuw te testen. Hierdoor kunnen we veel maagkankers vóór zijn of in een vroegtijdig stadium behandelen.
Kleine poliepen kunnen we ter plekke en direct verwijderen. Indien de zaak gecompliceerder wordt komt er direct een chirurg en/of een anesthesist bij.
Per behandelkamer kunnen ongeveer vijftien cliënten per dag worden geholpen. Een cliënt is “in” en “uit” in circa drie uur. In de grote behandelkamer staan veertien bedden. Ook is er de mogelijkheid om endo-echo-onderzoeken te doen. Dat gebeurt met name bij de alvleesklier en de gal. Groot voordeel van deze methode is niet enkel de snelheid van controleren, maar naast het 4K beeldmateriaal dat uitsluitsel biedt, maar ook het direct ingrijpen in voorkomend gevallen.’
Toekomst
Nu nog beperkt het Scopiecentrum zich tot maag, lever, darm en de longen. Maar in de toekomst zal het werkgebied zich ook richten op bijvoorbeeld maagverkleining.
Naast de effectiviteit is het krijgen van een minuscuul litteken cosmetisch van groot belang. Wie, miniem gekleed, wil zonnebaden en/of zwemmen kan zich vast verheugen op een vrijwel onaangetaste huid.
Apparatuur en werkwijze
Endoscopie of het “binnenin” kijken is een onderzoeksmethode om het inwendige te bekijken van (in dit geval) de mens. Eventueel aangevuld met het maken van een biopsie of het uitvoeren van een operatie. Dit alles gebeurt met een flexibele buis waarin meerdere kanalen waarin licht, camera, gereedschap en een spoelleiding.
Endoscopie is een voorbeeld van invasieve chirurgie waarbij het letsel aan de cliënt/patiënt minimaal is. Hierdoor is de hersteltijd veel korter en het verblijf in het ziekenhuis dus ook.
Met endoscopie kan onderzoek worden gedaan naar de buikholte (laparoscopie), de borstholte (thoracoscopie), de gewrichten (artroscopie) en naar de rug.
Alle investeringen zijn gedaan aan de hand van een gedegen investeringsplan.