'Nu al over straat ...'

Eerste asielzoekers Campanile Hotel gearriveerd

Eerste asielzoekers Campanile Hotel gearriveerd

VLAARDINGEN - Maandagavond 4 november vond in het kerkje van het Leger des Heils aan de Magnoliastraat een bijeenkomst plaats met als inzet de komst van asielzoekers uit Ter Apel die voor de duur van 2-4 maanden in het Campanile Hotel aan de Kethelweg te gast zijn. De zogenaamde doorstromers leveren de gemeente €14,00 per persoon per dag op. Totaal: €1.400,00.

Te gast waren zo’n 50 bezoekers. Gerekruteerd uit de naaste omgeving van het hotel en stuk-voor-stuk omwonenden met angst voor wat gaat komen. De bijeenkomst duurde van 19.30-21.30 uur en de gasten konden hun licht opsteken bij specialisten die achter hun tafeltje stonden en vragen beantwoordden.

Geen pers uitgenodigd
Vreemd was dat niemand van de pers hiervoor was uitgenodigd. Eén radiojournalist van Omroep Twee was ter plekke. Enkel en alleen omdat die omwonend is. De uitnodigingen waren verzonden door het COA.

Doel van de avond
Doel van deze avond was dat de gemeente Vlaardingen tekst en uitleg zou geven omtrent de manier waarop Vlaardingen en de Vlaardingers met deze passanten of kwartaalgasten dienen om te gaan. Aan de voorafgaande discussie op dit punt, waardoor de wethouders Ivana Somers en Lianne van Kalken hun asielportefeuille dienden over te hevelen naar Barendrechter collega Arnoud Proos (‘Die man krijg je nooit te pakken en hij reageert nergens op,’ aldus een bezoeker), werd maandag geen aandacht besteed, maar zweefde wel als een vreemd Zwaard van Damokles boven de gesprekken, tekst en (eenzijdige) uitleg.

In het kort
Volgende week zullen vanaf maandag iedere dag de bussen vanuit Ter Apel hun humane lading bij het Campanile Hotel uitstorten. Het hotel een fijne plek zonder enige verplichting werd dan ook door menigeen gezien als een gratis vakantie al zal dit enigszins bezijden de waarheid blijken.

Voor de omwonenden een stevig schrikmoment, die komst van de voormalige en meest als buitenslapers bekend staande tijdelijke Groningers. Vooral omdat de gemeente Vlaardingen bij monde van een ernstig te kort schietende en verbaal treurnis wekkende burgemeester Bert Wijbenga alle bewaking overlaat aan allesbehalve assertieve camera’s.

Meldingsplicht en tewerkstelling?
Vlaardingen (of is het de staat …) opteert voor een regelarm beleid ten aanzien van de nieuwkomers. Zij dienen zich maximaal eenmaal per week bij de in het hotel residerende COA’s te melden. Verder mogen zij zich vrij door het land bewegen zover de portefeuille strekt.

Op de kamer is bezoek toegestaan en wie geen zin heeft in de vrijwillige job c.q. dagbesteding van straatvegen o.i.d. … die doet dat gewoon niet. ‘Mochten de straten er binnenkort bladloos uitzien,’ zo schamperde een gast, ‘dan komt dit door de wind en niet door de bezem.’ ‘Of is het al voorjaar,’ grimlachte een ander.

Overlast […]
Het Campanile Hotel ligt met de kont midden in de woonwijk aan de Kethelweg en met de neus tegen Park ’t Nieuwelant (met uitzicht op de kantine waar voorheen Satelliet en fusiepartners RKWIK en De Hollandiaan als HSC hun voetbalzeges bevochten). Met name de bewoners ergeren zich aan de gemakzucht waarmee de gemeente, waarvan kersvers portefeuillehouder Arnoud Proos schitterden door afwezigheid. Het verlokte iemand tot de uitspraak: ‘Zeker file vanuit Barendrecht naar Vlaardingen.’ Hiermede doelend op zijn weigering in Vlaardingen wonen. Een weigering die nu echter een reden lijkt te hebben,’ meesmuilde weer een ander.

De mensen zijn bang voor de nieuwkomers. Niet enkel vanwege alle slechte berichten waarmee Ter Apel regelmatig in het nieuws kwam is er de angst voor de voorheen als lekker ervaren relatieve parkduisternis die nu als aanstaande nachtmerrie wordt ervaren voor hen die een avondlijk ommetje willen maken. Al dan niet met hond.

(*) Volgende week druppelen de tijdelijke gasten binnen. De omwonenden zien in ieder geval de gefaseerde komst met argusogen tegemoet. En dat burgemeester Bert Wijbenga zich verbaal als een verwende kleuter gedroeg? Dat hij, toen er vragen kwamen uit het publiek waarom of hij niet eerst de eigen jeugd tot 27 jaar (zo’n 900 jongere) eens zou bijstaan in hun schier eindeloze odyssee naar een eigen huis, enkel en alsmaar herhaalde: “Dat wil ik niet, dat doe ik niet, daar heb ik geen zin in en geen tijd voor,” wekte veel verontwaardiging op. ‘Hij zit liever hand-in-hand met zijn vrouw bij WNL of in De Kuip bij Feyenoord dan dat hij zijn taak van stad besturen serieus neemt,’ meende een voetbalkenner.

(*) Noot
Gisterenavond, maandag 19 november, zijn de eerste asielzoekers in het Campanile Hotel gearriveerd. Een omwonende: ‘Het zat er aan te komen en de eerste personen hangen nu al op straat rond.’ Nieuwsgierigheid?

19-11-2024