boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Een snufje magie - Lucas Eden

Mysterie, spanning en avontuur in boeiend jeugdboek

Mysterie, spanning en avontuur in het boek 'Een snufje magie' van Lucas Eden, een auteur die in ons land is geboren (Utrecht), maar al op jonge leeftijd met zijn Nederlandse moeder en Engelse vader naar Engeland is verhuisd. Niet vreemd dus dat dit avontuurlijke verhaal, zijn debuut, zich afspeelt in Engeland.

Een snufje magie - Lucas Eden

Tijdens de zomervakantie is het erg druk in Silverdale, het plaatsje waar Jula woont. Veel toeristen maken graag een tocht met de raderboot en met de stoomtrein die Silverdale aandoen. De ouders van Jula runnen een boekwinkel, waar het in de zomer zo druk is dat ze dan geen tijd hebben voor vakantie. Dat maakt Jula niet uit, want haar beste vriend Ben en beste vriendin Yin blijven ook in Silverdale en zijn uitstekend gezelschap.

Nadat haar ouders zaken hebben gedaan met een antiquair komt Jula in het bezit van een merkwaardig boek. Het lijkt in eerste instantie lege bladzijden te hebben, maar dat is schijn. Het staat vol met boodschappen, en alleen Jula kan die lezen. Dat zorgt al snel voor zonderlinge situaties. Jula blijkt over gaven te beschikken die andere mensen niet hebben. Natuurlijk deelt ze dit ‘geheim’ met haar beste vrienden. Haar bijzondere gaven komen goed van pas bij het oplossen van problemen, bijvoorbeeld bij de nare confrontatie met de pestkop Bertram en ook als het niet 'koek en ei' blijkt te zijn tussen verschillende bewoners van Silverdale. Waarom wordt het bijvoorbeeld Bens moeder onmogelijk gemaakt om haar werk als bakker op een raderboot naar behoren te doen? Ze wordt ontslagen en dat vertrouwen Ben en Jula niet. Met hulp van Jula’s ouders, die niet op de hoogte zijn van haar magische gaven, worden grote en kleinere problemen in het stadje opgelost.

Een hoofdrol in het boek vormen de verschillende soorten koekjes die worden gebakken. Omdat de auteur ook een liefhebber is, heeft hij achterin het boek een aantal recepten opgenomen van koekjes die in de avonturen worden besproken.

'Een snufje magie' is een heerlijk, spannend vakantieboek, voor lezers van tien tot veertien jaar. Dankzij de schrijfstijl van de auteur wordt je vanaf het eerste hoofdstuk in het avontuur getrokken. Het liefst wil je het boek in één keer uitlezen. De bescheiden, maar leuke illustraties van Eveline Verburg maken het nog aantrekkelijker.

240705 Lucas EdenLucas Eden woont in Cornwall, waar hij les geeft in de achtste groep van een basisschool. Voor zijn leerlingen bakt hij op vrijdag koekjes, iedere keer volgens een nieuw recept. Als Eden geen les geeft, koekjes bakt of schrijft, kun je hem aantreffen op een surfplank.

Een snufje magie is in februari verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 15,00. Geen e-boekversie verkrijgbaar.

Illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

05-07-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring