boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Een en al oor – Wies Groeneveld

Alles wat je moet weten over gehoorbeperkingen en wat dat betekent voor jezelf, je naaste omgeving en in het maatschappelijk leven

Als kind had Wies Groeneveld vaak last van oorontstekingen die, toen zij zeven jaar was, uitmondden in hersenvliesontsteking. Daardoor ging zij met haar linkeroor slechter horen. Nadat het gehoorverlies jaren op hetzelfde niveau bleef, brak tijdens haar studie een periode aan dat Wies steeds meer moeite kreeg om docenten en medestudenten te verstaan. Daarna volgden jaren van verdere verslechtering en ruim tien jaar geleden ging het gehoor in een dermate hoog tempo achteruit, dat hoortoestellen en andere hulpmiddelen niet meer toereikend waren. Als gevolg van progressief gehoorverlies, genaamd 'otosclerose', werd zij helemaal doof, maar sinds medio 2014 kan zij in beperkte mate met één oor weer horen door een Cochleair Implantaat (CI). Over haar ervaringen heeft Wies Een en al oor geschreven.

Een en al oor – Wies Groeneveld

Het eerste deel van Een en al oor geeft informatie over de soorten gehooraandoeningen, het oor en gebarentaal, schrijftolken, spraakafzien en wat hoortoestellen wel en niet kunnen oplossen. In het tweede en derde deel staan beschouwingen over hoe mensen de gevolgen van hun gehooraandoening ervaren in persoonlijke zin, in de fysieke en psychische gezondheid en in de relatie met gezin en vrienden. Ook uitsluiting in sociale situaties en problemen bij het krijgen van een baan komen aan de orde.

Positieve en relativerende opmerkingen zijn er eveneens. Zo zegt CI-drager Henk dat zijn gehoorbeperkingen hem weinig doen. "Samenwonend in een klein appartement kom ik maar weinig problemen tegen. En doen ze zich wel voor? Oplossen met humor." Claire, vroeg doof geworden, werkt hard om mee te kunnen draaien in de maatschappij. "Maar ik red me wel, ondanks mijn doofheid. Ik kan goed mijn grenzen aangeven en assertief zijn. Ik maak contact met horende mensen en ik laat me niet beperken in de maatschappij."

Niet alleen voor mensen met een gehoorbeperking zijn er inspirerende voorbeelden over hoe om te gaan met een gehooraandoening en de gevolgen hiervan in het maatschappelijk leven en de naaste omgeving. De informatie over de weg naar inclusie, het erbij horen, is eveneens waardevol voor politici, beleidsmakers, werkgevers en re-integratiebegeleiders. 

210226 Wies GroeneveldWies Groeneveld (Sappemeer, 1957) is dertig jaar werkzaam geweest als bibliothecaris en onderzoeker. In 2000 rondde ze naast haar baan en gezin een doctoraalstudie Cultuurwetenschappen af aan de Open Universiteit. Sinds 2015 is ze zelfstandig tekstschrijver, redacteur, recensent en historisch onderzoeker. 

Een en al oor is in maart 2020 als derde herziene en aangevulde druk verschenen bij de b2b Mediagroep. Het boek telt 242 pagina’s en kost € 19,95. ISBN: 9789025908997.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Tekst
Margriet Kleijn

Fotografie
© Privécollectie Wies Groeneveld

26-02-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring