Echt of nep? Herkent u digitale fraude?

VLAARDINGEN - Nu digitale technologieën steeds populairder worden, zijn ouderen vaker het doelwit van oplichters die misbruik maken van hun beperkte ervaring met online platforms.

Echt of nep? Herkent u digitale fraude?

Om die reden organiseerde de gemeente Vlaardingen in samenwerking met de politie twee themabijeenkomsten voor senioren. Vandaag vond de tweede bijeenkomst plaats in verzorgingshuis Vaartland in Holy. Deze bijeenkomst was, net als de eerste, volgeboekt en werd ook ditmaal goed gewaardeerd door de bezoekers. Burgemeester Bert Wijbenga was vandaag ook aanwezig. Hij zet zich als cyberburgemeester extra in voor de digitale veiligheid in de regio.

Na een korte introductie bekeken de bezoekers de interactieve film ‘Echt of nep?’, ontwikkeld door de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. De interactieve film bevatte korte filmpjes waarbij verschillende vormen van digitale fraude te zien waren. Na elk filmpje stonden we even stil bij wat er gebeurde en welke beslissing het publiek wilde nemen. Zo bepaalden de aanwezigen het verloop van de film en zagen welke gevolgen de gemaakte keuzes hadden. Naast de film kregen de ouderen ook praktische tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als dat toch gebeurd is.

Samen tegen digitale fraude door educatie, bewustwording en bescherming
Burgemeester Wijbenga prees de lokale samenwerking om digitale fraude te voorkomen. "Het is van cruciaal belang dat we samenwerken om onze senioren te beschermen tegen digitale fraude. Door middel van educatie en bewustwording kunnen we hen helpen zichzelf te beschermen en te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze misdaden", aldus burgemeester Wijbenga.

Digitale fraude in cijfers
De digitale criminaliteit voorbeelden die voorkomen in de interactieve film ‘Echt of nep?’ zijn voorbeelden die ook regelmatig plaatsvinden in Vlaardingen. Al enkele jaren is er een stijging te zien in digitale criminaliteit, waarbij een aanzienlijk aantal inwoners slachtoffer wordt van onder andere bankhelpdeskfraude (waarbij iemand zich voordoet als een bankmedewerker om zo mensen te overtuigen een betaling te doen) en betaalverzoekfraude (WhatsApp fraude). Vooral ouderen zijn hierbij een kwetsbare doelgroep.

Meer weten over digitale fraude?
In de brochure Digitale fraude vindt u niet alleen voorbeelden, maar ook preventietips. Daarnaast leest u wat u moet doen als u slachtoffer bent geworden van digitale fraude. De brochure is te vinden op www.vlaardingen.nl/digitalefraude

16-05-2024