Drinkcultuur in Vlaardingen

Lezing en rondleidingen bij Van Toor Distilleerderijen

VLAARDINGEN - In 1883 begon Hendrik van Toor een tapperij aan de Markt. Deze drinkgelegenheid stond aan de basis van distilleerderij Van Toor, bij velen bekend dankzij de ‘Schelvispekel’. In de lezing die op Open Monumentendag gehouden wordt zal historicus Cora Laan de context bespreken waaruit Hendrik van Toor voortkwam.

Drinkcultuur in Vlaardingen

De Vlaardingse binnenstad kenden in de 18e eeuw al vele herbergen en tapperijen die hun sporen hebben nagelaten in het Vlaardingse archief. Het is daardoor mogelijk een 18e-eeuwse kroegentocht te reconstrueren. In de lezing zal uitgebreid worden ingegaan op de dranken die in de verschillende gelegenheden werden geschonken. Veel aandacht verder voor de glazen en flessen die het mogelijk maakten deze dranken te consumeren. Kortom voor een ieder die zich afvraagt waarom tegenwoordig ieder drankje een eigen glaasje heeft, kom luisteren naar Cora Laan. Zij zal uitleggen dat de oorsprong hiervan in de 18e eeuw ligt.

Informatie over de spreekster
Cora Laan is docent geschiedenis op het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen. In 2003 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit op het proefschrift: ‘Drank & Drinkgerei, een archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek naar de alledaagse drinkcultuur van de 18de-eeuwse Hollanders’. In dit onderzoek speelde de Vlaardingse Herberg De Visscher (1742-1805) een centrale rol.

Programma monumentendag
Datum: 14 september
Tijd: 14.00 uur

Cora Laan geeft dan een lezing over de drankgeschiedenis in Vlaardingen. De rondleidingen door de Van Toor Distilleerderijen beginnen om 11.30 uur, 12.30 en na de lezing om 15.30 uur.

Adres
Van Toor Distilleerderijen
Maassluissedijk 32
3131 KB Vlaardingen
Telefoon: 06-2378 3869
Website: www.vantoor1883.com

25-07-2024