College zet fusieschool Calvijn en De Cristal in hartje cetrum en legt niets uit

‘Dit is de school en daar gaat ‘ie komen’

‘Dit is de school en daar gaat ‘ie komen’

VLAARDINGEN - Hij (Koen Kegel, red.) deed het aanvankelijk nog voorkomen als een zware studie: het bepalen van de nieuwe locatie van fusiebasisschool Johannes Calvijn (nu: Claudius Civilislaan in de Westwijk) en GBS de Cristal (nu: Pompenburgsingel in de Oostwijk). Uit zijn verdere woorden bleek dat de wethouder één ding zeker wist: de nieuwe scholencombinatie komt op de gratis parkeerplaats aan de Broekweg.

De bijeenkomst, waar omwonenden hun mening mochten ventileren omtrent deze bestuurlijk kennelijk al besliste locatie, werd voorbewerkt volgens een oeroud politiek principe. De meeste bewoners kregen geen brief met uitnodiging en Feyenoord speelde op dat moment uit bij Gerona. Hét moment bij uitstek om burgerparticipatie tot het absolute minimum te beperken.

De bijeenkomst, waar de wethouder het collegiale standpunt verkondigde, was in Kerk de Fontein aan de Groen van Prinstererstraat. Ondanks het gevoerde ontmoedigingsbeleid was het Huis Gods vrijwel afgeladen. Wie geen brief had gekregen (‘Dat zoeken we uit,’ aldus Kegel, zoals hij wel meer toezegde uit te pluizen.) ging af op het wijkgericht gegons en voetballiefhebbers hadden de wedstrijd óf opgenomen óf keken later bij Ziggo de uitgebreide herhaling.

De bijeenkomst was een farce. Uit elk woord van spreekstalmeester Koen Kegel kon je opmaken dat de beslissing al was gevallen en dat zelfs de kleur van de gordijntjes al was bepaald.

East meets West
Vlaardingen kampt naar eigen zeggen met een scholentekort. Dit denkt het college op te lossen […] door juist in één van de drukste wijken een nieuwe basisschool te gaan bouwen. Namelijk op de parkeerplaats aan de Broekweg. Daar waar 185 auto’s dagelijks gratis hun auto kwijt kunnen. De nieuwe school zou slechts 17 parkeerplaatsen kosten, aldus een rekenmeester van Royal Haskoning. Uitleg gaf ook hij niet en de commotie begrijpelijk. Daarbij vertelde hij dat het onderzoek naar de toenemende parkeerdruk op de gemeentesite te vinden is: NJET. Het enige dat je vindt op de door Kegel veelvuldig als een marktkoopman aangeprezen site is de summiere regel: Uit de verkeersanalyse is gebleken dat er op het plein en in de wijk voldoende parkeercapaciteit is. Metaforische equivalent van: Ik heb het niet gedaan meneer de rechter. Nou, dat is mooi. U kunt dan wel gaan. U bent vrij.

Toch is dit een fractionele waarheid. Over niet al te lange tijd zijn de 8 appartementen in de v/h Julianaschool aan de Groen van Prinstererstraat gereed en dan komen daar nog eens (conform de parkeernorm) zo’n 15 auto’s bij. Daarbij is het gratis parkeren aan de Broekweg de financieel armlastige gemeente al jaren een doorn in het oog.

Waarom deze scholendans?
Waarom twee scholen met een gereformeerde c.q. reformatorische inslag juist op één van de drukste punten van de stad zou moeten komen kon of wilde Kegel niet uitleggen. Hij kwam niet verder dan: we begonnen met 50 mogelijke locaties. Toen waren het er, gelijk de 10 Kleine Negertjes, nog maar 21 en tot slot dus 1.

Ondanks verschillende keren vragen gaf of kon hij geen antwoord geven op het waarom de Broekweg de ideale plek zou zijn voor de fusieschool. Iemand opperde dat de voetbalvelden van Fortuna Vlaardingen aan de Marathonweg nog altijd braak liggen: ‘Dat lijkt me een prima locatie,’ zei hij. Kegel zweeg zoals alle kegels zwijgen: in alle talen. ‘Kegels zijn er om met een bal om te gooien,’ aldus een wijkbewoner na afloop, ‘niet om mee te discussiëren.’ Hiermede doelend op de spoedige oprichting van een triumviraat aan verbaal en regeltechnisch sterke wijkvertegenwoordigers die het de gemeente op het stadhuis maar eens duidelijk moeten maken.

Gemeenteraad
Koen Kegel als politieke pleister op de nu al stinkende wonde: ‘Uiteindelijk is het de raad die beslist en daar nog mááánden overheen,’ probeerde hij geruststellender woorden te laten klinken dan gewoon tijdens de dienst. Zoals iedereen weet zijn zowel politiek als religie geen exacte wetenschap.

Het regende opmerkingen en vragen. Vrijwel alles werd afgedaan met dooddoeners. Iemand zei: ‘Misschien toch beter niet naar de buren geluisterd en toch maar direct naar Feyenoord gekeken.

Vragen
* Is het logisch dat een gecombineerde gereformeerde/reformatorische basisschool vijfmaal daags elektronische versterkt wordt geattendeerd op oproepen van Iman?
* Een café als buurman. Kan dat wel?
* Meermalen per dag tijdelijke parkeerdruk van Kiss & Ride-ouders. Kunnen die kinderen niet gewoon leren fietsen en met de fiets naar school?
* Waarom niet een school op het Vijfsluizenterrein? Met 450 woningen heb je zo 900 kinderen. De gemiddelde school telt 180 leerlingen. Aanbod genoeg, dus.
* Nieuwe school komt op de plek waar ex-wethouder Cees Oosterom enige jaren terug een speciale kooi voor busjes en campers heeft geopend. Moeten die nu naar De Kulk en zo ja, voor hoe lang?
* Er heeft jarenlang een gebouw gestaan (MAVO Prof. Casimir Scholengemeenschap, red.) die is verwaarloost en afgebroken. Daarop een noodschool (die nog 7,5 jaar blijft bestaan op die plek) en nu dan de CC-scholencombinatie. Bestaat er wel enige visie op het gebied van onderwijshuisvesting?
* Nu al is er commotie over circa 30 verdwijnende parkeerplaatsen in een gebied waar al de nodige basisscholen zijn. Wat straks als Vlaardingen 80.000 inwoners (2030, red.) heeft en er nog eens 6-7.000 parkeerplaatsen meer nodig zijn?
* Het Unileverterrein werd geopperd. Volgens Kegel komt daar al een school.
* Et cetera.

Dat de Vlaardingse raad uiteindelijk beslist of dit snode plan doorgang gaat vinden is ook van bedenkelijk allooi. Slechts twee raadsleden namen de moeite de bijeenkomst bij te wonen. Hierbij zeker niet de barricadepartijen HEEL DE STAD en ONS.Vlaardingen. de buurt krijgt het moeilijk in haar streven de CC-combinatie buitenshuis te houden. Zeker als je weet dat de oppositie al bij aanvang met 18-17 achter staat en laat dit nu net een door de coalitie (Lees: college) vastgesteld plan zijn … tel je zegeningen.

Noot
Pas na een wijziging in het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) wordt de locatie definitief. De gemeenteraad heeft hierin het laatste woord. Dit zal zo rond april/mei 2025 zijn, aldus wethouder Koen Kegel.

Informatie
Volgens Koen Kegel c.s. staat alle (ontbrekende)  informatie op de gemeentesite: www.vlaardingen.nl/broekweg.  

Lid actiecomité worden?
Meld je met naam, adres, telefoonnummer en achtergrond bij: info@deschiedammeronline.nl. Van hieruit wordt vooreerst alles gestroomlijnd tot zich een drietal mondige woordvoerders hebben gemeld. Daarnaast en daarachter zijn er meerdere mensen nodig om het nodige veldwerk te verrichten.

Batman: The Mask of the Alderman
Tegen de klok van 21.15 uur gefladder in De Fontein. Een vleermuis vloog door de kerkzaal. Kwam hij Gotham aan de Broekweg ontzetten en behoeden voor politiek kwaad?

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften (van boven naar beneden)
1. voorgangers Peter (van Royal Hasjkoning) en Koen Kegel lijken verzonken in gebed en vol devotie
2. de opkomst was ondanks gebrekkige briefbezorging en Gerona-Feyenoord (2-3) goed
3. Koen Kegel; let op de veelzeggende tekst rechts
4. Plan C waarbij de C&C-school over de busjes- annex camperkooi wordt geplaatst; haaks op Café Markant en bijna leunend tegen de Moskee
5. gemeentelijke dronefoto van de nu al gewraakte locatie 

241002 Broekpolderschool5
241002 Broekpolderschool4
241002 Broekpolderschool2
241002 Broekpolderschool

03-10-2024