boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De wind in de wilgen - Kenneth Grahame

Klassiek kinderboek gestoken in modern jasje

Net als Alice in Wonderland en Winnie The Pooh behoort ‘De wind in de wilgen’ tot de klassieke Engelstalige kinderboeken. De creatie van de Schotse schrijver Kenneth Grahame verscheen voor het eerst in 1908. In 1930 verscheen de eerste Nederlandse vertaling. De versie die we nu bespreken is dit jaar uitgekomen in een bewerking van Lou Peacock en geïllustreerd door Kate Hindley. Voor de vertaling zorgde Irene Kunst.

De wind in de wilgen - Kenneth Grahame

Voor deze nieuwe uitgave is gebruik gemaakt van een deel van alle verhalen die Kenneth Grahame ooit schreef. Bij het (voor-)lezen valt op dat sommige zinnen nogal ingewikkeld zijn geformuleerd, wat het voor jonge kinderen moeilijk kan maken: ‘Tijdens het middageten vertelde Pad in zulke geuren en kleuren over de reis dat Mol zijn opwinding nauwelijks kon bedwingen. Op de een of andere manier leek het al beklonken dat ze samen op pad zouden gaan. Rat kon het niet over zijn hart verkrijgen om zijn vrienden teleur te stellen – die waren in middels al weken vooruit aan het plannen.’

Kan eenvoudiger dus, maar daar staat tegenover dat de tekeningen van Kate Hindley werkelijk schitterend zijn. Zij ondersteunen het verhaal perfect en zorgen vaak voor een vertederende glimlach of een leuke opmerking van de meeluisterende kinderen. De uitgave ziet er zeer verzorgd uit en heeft een harde kaft. Een fraaie heruitgave van een ruim honderd jaar oud verhaal, gestoken in een modern jasje.

Kenneth Grahame (1859-1932) werd geboren in Edinburg en had een kantoorbaan bij de Bank of England. Om gezondheidsredenen ging hij vervroegd met pensioen en ging toen onder anderen de verhaaltjes die hij voor zijn enig kind had geschreven, uitgeven. Het zou in de vorige eeuw in Engeland uitgroeien tot een klassiek kinderboek.

'De wind in de wilgen' is verschenen bij uitgeverij Rubinstein en kost € 22,00. Geen e-book verkrijgbaar. Vertaling: Irene Kunst.

Illustraties
1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekbesprekingen zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

15-09-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring