‘Ik ben dus altijd - om het maar eerlijk te zeggen - een beetje bang geweest, op zee en voor de zee. Met reden, omdat het een paar keer ook anders had kunnen aflopen. Of, dat kan ik net zo goed zeggen, het is tot nu toe goed afgelopen júist omdat ik bang was, en voorzichtig, en omdat ik me geen illusies maakte. Misschien is een vleugje angst wel noodzakelijk om de zee op een waarachtige manier lief te kunnen hebben en is dat randje gevaar zelf een deel van de liefde’.
In het boek De Warnow (spreek uit warnauw) doet journalist Hans Steketee In het zeventiende hoofdstuk bovenstaande ontboezeming. Wellicht dat dit hem er toe heeft gebracht tot in detail uit te zoeken wat drie Nederlanders is overkomen in 2013 op de Noordzee. Het drietal voer met een niet echt zeewaardige boot, de Warnow, over de Noordzee van Schotland naar Noorwegen. In dat laatste land zijn ze nooit aangekomen.
De auteur maakt al in het begin van het boek duidelijk dat het verdwijnen van loodsboot de Warnow hem intrigeert en mateloos interesseert. Dan ben je als lezer ook niet verbaasd als je erachter komt dat hij speciaal naar Rostock in het noordoosten van Duitsland is geweest om de werf en de haven te bekijken waar het onderwerp van dit boek is gebouwd. Ook verschillende havens aan de kust van Engeland en Schotland werden bezocht, omdat de Nederlanders met de Warnow daar in 2013 aan wal zijn geweest.
In maart 2013 vertrekt de Warnow uit Schiedam met acht mensen aan boord. Na een stormachtige overtocht naar Schotland stappen vijf leden van de groep op. Ze vinden de nog te ondernemen tocht naar Noorwegen te gevaarlijk. De schipper, Arnoud, besluit met twee anderen toch door te varen om daar het Noorderlicht te aanschouwen.
Als na twee weken de vijf teruggekeerde vrienden nog niets hebben vernomen neemt een van hen contact op met de Engelse en Schotse kustwacht. Een onzekere periode breekt aan, want er komt geen goed nieuws. Uiteindelijk moeten de achterblijvers constateren, ook als blijkt dat de Britse en Noorse kustwacht het zoeken naar de Warnow opgeven, dat ze nooit meer iets zullen horen van hun dierbaren.
In een boeiend relaas van ruim driehonderd bladzijden neemt de auteur je als lezer mee op de zoektocht naar de herkomst van de bemanningsleden en naar de oorsprong van De Warnow. Hij doet dat gedegen en intensief. Bij sommige bezoeken, bijvoorbeeld aan de havenplaats Rostock, is het verslag zo uitputtend en gedetailleerd, dat je afgeleid zou kunnen worden van het hoofdonderwerp in het boek. Neemt niet weg dat Hans Steketee in zijn boek overtuigend neerschrijft hoe de leden van de bemanning ertoe zijn gekomen een avontuur te beginnen waarvan de afloop van tevoren al bijna bekend was.
Hans Steketee (1959) is journalist bij NRC-Handelsblad en zeezeiler. Voor de krant schrijft hij over maritieme zaken, fotografie, geschiedenis en het landschap. Tot 2005 verbleef hij in Londen als correspondent voor de NRC. Over die tijd schreef hij Eiland tussen de oren (2006) en Brits voor beginners (2015). Op 30 september 2019 vertelde de auteur over zijn boek in De wereld draait door.
Meer informatie over zijn speurtocht verscheen in oktober 2019 op de site van NRC-Handelsblad: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/01/en-dan-scheurt-het-zeil-a3973912.
De Warnow is september 2019 verschenen bij uitgeverij Pluim en kost € 23,00. Ook als e-boek te koop.
illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl