Zo’n driehonderd jaar lang spraken de inwoners van de staten New Jersy en New York de Nederlandse taal. Of de Tawl, zoals historicus Philip Dröge het noemt in zijn boek met de gelijknamige titel. Hij doelt daarmee op de verbastering van het Nederlands, dat zich in drie eeuwen aan de noordoostkust van De VS voordeed onder de van oorsprong Nederlandse inwoners.
Terwijl in New York eind zeventiende eeuw Engels al snel als voertaal de overhand kreeg, bleven Nederlandse pioniers die uit de stad wegtrokken massaal Nederlands praten. Philip Dröge deed al fietsend een onderzoek naar dit fenomeen ten noorden van de stad New York. Hij volgde de rivier de Hudson stroomopwaarts naar Albany, de hoofdstad van de staat New York. Hij kwam onderweg Nederlandse namen tegen als Dunderberg, Oude Postweg en Kinderhook. Ten Noordwesten van Albany bezocht hij de plaatsen Rotterdam en Amsterdam, zo’n achttien mijl verwijderd van elkaar.
Door deze tocht - en door een gedegen voorbereiding - ontdekt de auteur de Nederlandse oorsprong van woorden als OK en dope. Verder valt het hem op dat veel inwoners van dit gebied nauwelijks of in het geheel niet op de hoogte zijn van hun voorgeschiedenis en hun woongebied.
Zo weinig als de bewoners van het gebied weten, zo veel weet de auteur ervan af. Hij beschrijft in het kort het leven van Martin van Buren, de enige Amerikaanse president die Nederlands sprak. De bewoners van de Ramapobergen (met de auto een uur ten noorden van New York City) leven geïsoleerd en gebruiken daardoor nog lang Nederlandse woorden, al dan niet verbasterd. Eind jaren zestig deed de Amerikaanse historicus in opleiding David Cohen hier onderzoek naar. Telefonisch sprak Dröge daarover met hem. En als hij het gebied zelf bezoekt, ervaart hij wat Cohen toen ook al opviel: deze mensen willen het liefst met rust worden gelaten.
In een vlotte schrijfstijl en met de nodige humor heeft Philip Dröge zijn reiservaringen op papier gezet. En daarmee heeft hij een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal weten te ontsluiten.
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteiten- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.
De Tawl is in september 2023 verschenen bij uitgeverij Spectrum en kost € 25,00. Ook leverbaar als e-book.
Illustratie
1. omslag van het boek
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.