boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De schrijver als Samoerai - Alex Boogers

Vlaardingse auteur beheerst zowel pen als zwaard

Het is altijd reikhalzend uitkijken als er op enig moment een boek van Alex Boogers wordt aangekondigd. En het wachten wordt opnieuw beloond nu dat boek daadwerkelijk is verschenen: 'De schrijver als samoerai'. Geen roman, maar een essay. De voorbije jaren heeft de Vlaardingse auteur met prachtige romans als 'Alleen met de Goden', 'Onder een Hemel van sproeten' en 'Wij zijn van diamant' meer en meer een plaats in de literaire wereld (wat dat dan ook moge zijn …) verkregen. Of beter: hij heeft die plek afgedwongen.

De schrijver als Samoerai - Alex Boogers

Boogers is al (minstens) 25 jaar actief in dat wereldje. En hij heeft voor die stek moeten  vechten. Nee, niet zozeer in de dojo -daarover later meer- maar vooral in het soms 'enge'  boekenwereldje. Of hij ook nu nog op het jaarlijkse Boekenbal met de nek wordt aangekeken, het valt te betwijfelen. Hoewel kinnesinne, het bestaat natuurlijk nog immer.

Nu dus een nieuw boek, waarin hij zijn jaren als vechtsporter en als auteur beschouwt.  Boogers neemt de lezer mee in dat gevecht, ooit in de dojo - een plek waar hij nu als trainer  nog steeds actief is -, maar vooral in de wereld der letteren.

Twee ogenschijnlijk totaal verschillende omgevingen die bij nadere beschouwing wel  degelijk de wegen kruisen. Hij schetst gelijkenissen en doet dat in de van hem gekende stijl:  direct en op aanschouwelijke toon.

Jaren terug schreef hij het schotschrift 'De Lezer is niet dood' en later ook nog 'Lang leve de  lezer’, beide bedoeld om het lezen te bevorderen. En nu met zijn essay doet hij dat in feite  opnieuw, maar dan (nog) meer vanuit zijn eigen perspectief, zijn eigen weg naar het schrijverschap. Hij is zeker niet de eerste die middels een essay zijn stiel onder de loep  neemt. Onder anderen Stephen King, Haruki Murakami en Arnon Grunberg gingen hem voor. Schrijvers die hij dan ook aanhaalt en citeert, maar de manier waarop Boogers zijn harde 
weg naar erkenning beschrijft is anders, hij doet het op de Boogers-manier. Met de bushido - de weg van de krijger- als leidraad, maar bovenal puttend uit zijn eigen ervaringen. Van het  steevast weggezet worden als de schrijvende kickbokser, bijvoorbeeld. Een typering die hem jaren najoeg, terwijl hij veel meer is.

Tijdens de voorbije Boekenweek hield Boogers diverse lezingen over zijn boek, ook in Post  Scriptum in Schiedam (de enige boekhandel van Vlaardingen, liet hij zich met een knipoog  ontvallen). In deze lezing toonde Boogers opnieuw aan ook een bevlogen verteller te zijn.  Met amusante quotes, maar ook soms met scherpe teksten, bijvoorbeeld als het gaat over  de rol van de CNPB op het gebied van leesbevordering.

Met 'De schrijver als samoerai' bewijst Boogers opnieuw dat hij zowel de pen als het zwaard beheerst. Dat heeft veel inspanning gekost, maar zijn vasthoudendheid, zijn passie om te  schrijven heeft hem wel degelijk daar gebracht waar hij moest komen, want de schrijver  heeft geen keus, de schrijver móét! En dat heeft in 25 jaar een mooi oeuvre opgeleverd.  Boogers kan trots zijn, en dat gevoel mag hem niet belemmeren om met volle overgave door te gaan.

230512 Alex Boogers Lenny OosterwijkDe schrijver en de Samoerai is maart 2023 verschenen bij Overamstel Uitgevers bv/Hollands Diep. Paperback ISBN: 9789048871230 en kost EUR 18,99. Ook als e-book verkrijgbaar.

Alex Boogers (Vlaardingen, 1970) schreef reeds elf romans. Hij debuteerde in 1999 met Het  boek Estee onder het pseudoniem M.L. Lee. In 2023 verscheen de roman Wij zijn van diamant. Alex Boogers woont in Vlaardingen.

Recensie
Leo Kattestaart

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur gemaakt door Lenny Oosterwijk

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

29-03-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring