MAASSLUIS - Kunstenaar: Leen Blom, Den Haag 1901-1983. Beeldhouwer, medailleur.
Leen Blom, geboren op 21 januari 1901 in Den Haag, was een getalenteerde beeldhouwer die bekend stond om zijn figuratieve stijl. Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte enige tijd in België voordat hij zich in 1925 weer in Den Haag vestigde. Leen debuteerde tijdens de tentoonstelling Bloemen en Beelden in 1941 in het Zuiderpark in Den Haag. Blom was lid van de Haagse Kunstkring en de Pulchri Studio, waar hij ook exposeerde.
Alweer een kunstwerk achter een hek. Dit keer in de tuin van Werkleerbedrijf Stroomopwaarts Maassluis. We zien daar een zittende man, wat achterover leunend, kijken naar een kan in zijn hand. Het is een prachtig voorbeeld van Blom's vakmanschap en zijn vermogen om menselijke figuren op een realistische en expressieve manier weer te geven. Het beeld symboliseert de creativiteit en het scheppende vermogen van de mens.
Deze Scheppende Mens stond niet altijd achter een hek. Vroeger kon iedereen er bij en vandalen dus ook. Het beeld raakte beschadigd en werd in 2001 gerestaureerd door Zoltán Varró, die de schade camoufleerde door de sokkel te herscheppen van een ooit strak gelijnde sokkel naar een kleinere met vloeiende lijnen. Daarna werd de omheining geplaatst.
Wat vindt een willekeurige Maassluizer ervan?
“Het kunstwerk De Scheppende Mens waardeer ik zeer omdat het eenvoudig oogt, terwijl het mooie details heeft. De achterover hellende houding van de man met de kan in zijn hand, straalt trots uit over het gemaakte object. Deze verwijzing naar de maatschappelijke doelstelling, zo in de tuin van de gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts, geeft het beeld voor mij wat extra’s. Mooi vind ik de, bij trots passende gelaatsuitdrukking en het feit dat het object als een actie met beide handen wordt vastgehouden.”
“Heel mooi uitgehouwen beeld, sober maar duidelijk en krachtig. De plek vind ik wat minder. Ik denk dat er veel mensen aan voorbij gaan en dat vind ik geen recht doen aan het object.”
Wat vindt een collega-kunstenaar uit Maassluis ervan?
“Echt zo’n 13 in een dozijn beeldje. Het is een vriendelijk ogend beeldje met een historische uitstraling: de man is gekleed als een werkman met opgerolde mouwen uit vroegere tijden en heeft een Peaky Blinders pet op zijn hoofd. Hij ziet er sterk en stoer uit, met een vriendelijk gezicht. Een verwijzing naar de werknemers van Stroomopwaarts: aardig, stoer, harde werkers. In ieder geval een goed gekozen plaats voor het beeldje. Grappig toeval: toen ik het beeldje stond te bewonderen kwam één van de werknemers vragen wat ik aan het doen was, ik vertelde hem dat ik het een mooi beeldje vond en er een foto van ging maken. Hij dacht dat ik van de gemeente was en zei: ‘Ik kan zo 10 mooiere beeldjes dan deze voor de gemeente maken,’ met dit beeldje had hij niet veel.”
Wil je weten waar dit beeldhouwwerk staat? Kijk dan op: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart
Wilt u meer lezen over de kunstenaar, het monument en de geschiedenis daarvan, kijk dan op: https://crmmaassluis.nl.
Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).
Tekst
Charmaine Hulsbosch
Fotografie
Nel Wilkes