boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De mannen van Maria - Anneloes Timmerije

Meeslepende historische roman over ‘de koningin van Batavia’

‘We gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust. Zelfs ik, volgens moeder te wijs voor mijn achttien jaren, had nooit de smaak van andere lippen geproefd.’ Dit zijn de openingszinnen in het boek De mannen van Maria, geschreven door Anneloes Timmerije.

De mannen van Maria - Anneloes Timmerije

Maria van Aelst wordt als achttienjarig meisje naar de Oost gestuurd. We schrijven het jaar 1625. Batavia is dan nog een ‘hete, stinkende puinhoop.’ Nette Hollandse meisjes hebben ze daar nodig volgens de Heeren Zeventien, om Hollandse kinderen te baren.

Maria van Aelst wordt uitgehuwelijkt. Anderhalf jaar later al is ze weduwe. En nog zonder kinderen. Haar verschijning en haar doen en laten vallen in het nog kleine Batavia op. Als ze tweeëntwintig jaar is valt ze ook op bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië.
   Als zij een relatie krijgen is Maria net voor de tweede keer weduwe. En rijk. Dat komt door wat haar tweede overleden echtgenoot haar nalaat, maar ook omdat ze in diamanten gaat handelen. Ze doet dit tegen alle verboden in en onder de neus van de hoogste bestuurder van Oost-Indië. Ze doet het, omdat ze het wil, maar ook om het wachten op een kind te verzachten.

In een bikkelharde wereld, waarin soms mensenlevens niet tellen, probeert een vrouw zich staande te houden in een door mannen gedomineerde maatschappij. Door de positie waarin ze zich op een gegeven moment bevindt, neemt ze beslissingen die geen enkele vrouw voor haar ooit heeft genomen. En ze komt er vaak mee weg.
   Tijdens haar leven in de zeventiende eeuw in de Republiek en in Oost-Indië trouwt ze vijf keer en vergaart een fortuin. Ze behoort dan tot de honderd rijksten van de Republiek in die tijd. Afhankelijk van de omrekeningsmethoden bedraagt haar nalatenschap tussen de tien en vijfendertig miljoen euro.

In een boeiend verhaal zet Anneloes Timmerije een interessant en meeslepend portret neer van een vrouw die uniek was in haar daden en beslissingen. Met dit historisch portret hoopt de auteur Maria van Aelst, die de eerste vrouwelijke diamanthandelaar was en de eerste steenrijke selfmade-woman, aan de vergetelheid te ontrukken. Daar is ze door het schrijven van deze historische roman met verve in geslaagd.

210702 Anneloes TimmerijeAnneloes Timmerije (1955) is journalist en auteur van literaire en historische non-fictie. Ze debuteerde in 2006 met de verhalenbundel Zwartzuur, waarvoor ze verschillende prijzen ontving. Op dit succes volgden de romans De grote Joseph (2010), Slaapwandelen bij daglicht (2013) en, samen met Charles den Tex, Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd (2014).

De mannen van Maria is september 2019 verschenen bij uitgeverij Querido en kost € 21,00. In april 2021 verscheen een midprice-versie. Ook als e-book leverbaar.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur (bron: website www.anneloestimmerije.nl)

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

 

01-07-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring