BORDEAUX e.o. - Hoofdpersoon Maxim Dupont vervalst kostbare wijnen. Dat doet hij geniaal en inventief en snel is hij de rockster, de Johnny Hallyday van de wereld die wijn heet. Met zijn amour du vin Claudine, eigenares van een vooraanstaande wijnwinkel, moet hij na drie jaar serieus het hoofd bieden aan machtige organisaties uit de hoogste regionen van Frankrijk; vergelijkbaar met de Vrijmetselaars.
De Flessentrekker is losjes gebaseerd op het historisch gegeven van Franse wijnboeren die in de Tweede Wereldoorlog dorstige nazi’s fopten toen Hitlers troepen zich de kwaliteitswijnen van wijnboeren, restaurants en uit de kelders gingen toe-eigenen. Met man-en-macht verdedigden deze hun nationale schat door, voordat de Duitsers Frankrijk binnenvielen, bijvoorbeeld een muur in de wijnkelder te metselen waarachter ze de beste wijnen verstopten. In geval Gaston Masson van La Tour d’Argent verdwenen er liefst 20.000 flessen wijn uit het topwijnjaar 1867 achter bakstenen en cement.
Regeringsleider (11 juli 1940-20 augustus 1944) en maarschalk Philippe Pétain, die zelf wijn maakte en producenten vast wel zou beschermen, werkte samen met Duitse commissarissen die de wijn opkochten voor de Duitse markt. De meest wijnhuizen konden zich vinden in dit concept omdat ze in de oorlog van de grootste exportmarkten waren afgesneden. Omdat de prijs die de Weinführer betaalde verre van kostendekkend was nam het wijnverzet in omvang en creativiteit handoverhand toe.
Rond dit loeispannende historische gegeven spon de Man van Wijnig Woorden Ilja Gort zijn literaire web. De Flessentrekker is weer een heerlijk begin van de zomer. Of je nu in Frankrijk bivakkeert of niet. Aan te raden valt deze tourneur de pages niet alléén te lezen. Gewapend met een onvervalst goede fles wijn en een stevig stokbrood is de lezer in gedachte de ideale kompaan van Maxim Dupont a.k.a. Jacques Bonheur en zijn partner in crime Claudine d’Hollosy in hun strijd tegen met name de Confrérie des Vignerons Sacrés. Wie rondstruint op het internet vindt al snel een genootschap als La Confrérie des Sacres de la Champagne. Het is voor Gort te hopen dat die en mogelijk andere geheime wijnloges niet al te veel aanstoot nemen aan zijn wine crime. Anders zou dit weleens zijn laatste uitgave bij leven kunnen zijn. Het bemachtigen van een gesigneerd exemplaar kan hierbij deze zomer een nuttig vakantiedoel zijn.
Het verhaal bevat een aantal huisgebonden elementen. Zo is het karakter van Maxim Dupont opgebouwd uit de blonde krullen en de molligheid van Gort zijn eigen kleinzoon en kun je het blauwe giletje altijd vinden rond de tors van deze renaissanceman. Ook wordt er een onderkomen gekocht in Saint-Romain-La-Virvée, zijnde de woonstee van Gort c.s.
Verder lijkt de in het boek opduikende Michael Livingstone (met brilletje en enige fantasie) losjes geënt op de in 2007 overleden bier- en whiskykenner Michael Jackson.
Ook wordt de lezer getrakteerd op een inkijkje op The Dark Web. Dé plaats waar anoniem wordt gehandeld in mensen, wapens, drugs en … de betere tot zeer goede wijnen. Wie zich echt wil begeven op het duistere WorldWideWineWeb surft door naar The Purple Road.
In het jaar dat Martin Hendriksma met zijn Het geheim van Bols de nazi’s al “postuum” als dorstige liefhebbers van (illegale) alcohol afspiegelt, doet Ilja Gort er met De Flessentrekker nog een verre van fictief Schöpfen bovenop.
Link
Voor wie meer wil weten van dit voorbije wijnfenomeen:
Historianet Wijnboeren fopten dorstige nazi’s | historianet.nl
Ilja Gort (1951) was onder meer drummer bij After Tea, Ramses Shaffy en Brainbox, componist van reclametunes als die van Penotti, Nationale-Nederlanden en Nescafé en is schrijver van een dertigtal (kinder)boeken waarin (z)wijn en voedsel zelden ontbreken. Ook is hij wijnboer en presentator van eigen tv-programma’s als Wijn aan Gort, Gort à la Carte, Gorts Wijnkwartier en Gort over de Grens.
De Flessentrekker (mei 2024, ISBN 978-90-833432-8-0, NUR 301) is een uitgave van Gort Publishers (www.gortpublishers.nl en www.chateaugort.nl) en vrijwel bij iedere boekhandel en online als paperback te koop voor €17,99 en als e-book voor €7,99.
Recensie
Peter Joore
Illustraties
1. Voorplat boek
2. Foto Ilja Gort door Caroline d’Hollosy
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.