Femke Krijger heeft het syndroom van Usher. Door deze progressieve aandoening gaat haar zicht en gehoor langzaam achteruit. Daarmee verliest ze haar leven zoals ze dat kent, als jurist, moeder en echtgenote. In haar boek ‘De evenwichtskunstenaar’ beschrijft ze hoe ze de wereld waarneemt nu ze doof en blind wordt. Na een lange periode van toenemende beperkingen leert ze haar andere zintuigen te versterken. Daarmee ontdekt ze een manier van waarnemen waarin ze meer met de wereld verbonden is dan daarvoor.
Femke probeert te accepteren dat ze door het syndroom steeds minder kan door haar gezichts- en gehoorverlies. Dit is niet gemakkelijk. Ze heeft haast in haar leven, ze wil nog veel dingen doen voordat ze blind en doof is.
“Hijgend leef ik mijn leven en strijd ik tegen de uitputting. Ik leef op krediet, gebruik energie die ik niet heb, en weet dat ik dat niet voor altijd zal kunnen volhouden. Wat ook komen mag, ik kan het door geen angst veranderen, maar ik ben doodsbang voor wat komen gaat.”
Als Femke haar baan als jurist verliest raakt ze depressief. Ze is erg vermoeid en constateert dat ze niet voldoet aan de norm van de maatschappij. Ze moet erg wennen aan het leven als huisvrouw. Totdat ze leert kijken naar wat ze wél heeft. Ze zoekt andere manieren van waarnemen, vindt ze, en ervaart die als rijkdom in haar leven. Ze geeft uitvoerige en duidelijke beschrijvingen van de activiteiten die ze daartoe onderneemt. Zo kan ze voelen of ze in een grote of kleine ruimte is. Ze probeert elke dag de balans te vinden tussen haar mogelijkheden en haar beperkingen, vandaar de titel van het boek.
"Nu ik doof en blind word en op zoek moet naar nieuwe mogelijkheden in een wereld die mij afgeschreven heeft, kan ik niet om de intimiteit van het voelen heen. […] Ik wil de taal van mijn lichaam, de taal van het ‘voelen’ leren verstaan. Een taal die de wereld naar mij toe brengt, waarin ik vrij ben en verbonden met alles. […] Aanraken is voor mij een levensbehoefte. Het maakt de wereld om me heen concreet en geeft me informatie die ik door mijn sterk beperkte zien en horen op andere manieren niet of nauwelijks meekrijg.”
‘De evenwichtskunstenaar’ is een interessant, ontroerend, aangrijpend boek, maar met een zeer positieve strekking. Beeldend, eerlijk, en soms ook met humor beschrijft Femke het proces van rouw en revalidatie. Het biedt lezers direct en indirect mogelijkheden om zelf ook balans in hun leven te vinden. Een stevige aanrader voor iedereen, mét of zonder het syndroom van Usher.
Femke Krijger (Leiden) was jurist bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. Tegenwoordig is ze werkzaam als lichaamsgericht coach, internationaal onderzoeker op het gebied van waarneming en doofblindheid en keynote-spreker.
‘De evenwichtskunstenaar’ is op 12 april 2022 verschenen bij Uitgeverij Ten Have. Het boek telt 272 pagina’s en kost € 20,99. ISBN: 9789025910655.
Recensie
Wies Groeneveld
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl