Ben je als ondernemer bezig met de energietransitie? Dan zijn zonnepanelen misschien wel de juiste oplossing voor je bedrijf. Dankzij zonnepanelen kun je namelijk energie opwekken en als je ook nog gebruikmaakt van energieopslag, ben je vrijwel altijd van groene stroom voorzien. Ben je je daarom ook aan het oriënteren op zonnepanelen? Lees dan gauw verder, want in dit artikel vertellen we hoe je de energietransitie doorkomt door zonnepanelen te leasen!
Zonnepanelen: kopen vs. leasen
Je leest het goed: zonnepanelen kun je inderdaad ook gewoon (zakelijk) leasen. Een belangrijke reden om te leasen is dat je niet met de hoge kosten van aankoop opgezadeld zit. Het zakelijk leasen van zonnepanelen bij PV-projecten is dan ook heel gebruikelijk bij ondernemers. Als je niet met eigen geld hoeft te betalen voor de zonnepanelen, dan houd je meer geld over voor je corebusiness. Je hoeft dus geen cash apart te houden voor de aanschaf en kunt direct profiteren van zonne-energie en een lagere energierekening.
Hoe werkt dat, zonnepanelen installeren?
Zonnepanelen worden meestal op het dak gebouwd, maar de installatie kan ook op een leeg stuk grond plaatsvinden. Hoe het leasecontract precies in elkaar zit, hangt af van het dak en jouw stroomverbruik. Je kunt daarvoor altijd in gesprek gaan met een zonnepanelen-adviseur. Wellicht is jouw dak misschien wel aan renovatie toe voordat er zonnepanelen op geïnstalleerd kunnen worden. In dergelijke gevallen kan een bedrijf als PV-Projecten ook de dakrenovatie voor je regelen. Zo kun je weer jaren vooruit én profiteren van groene energie.
Toch liever zonnepanelen aanschaffen?
Wil je toch liever zonnepanelen aanschaffen? Dan is het goed om te weten dat er verschillende subsidiemogelijkheden zijn. Heb je bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf en ben je een grootverbruiker, dan is er onder andere de SDE++ (Subsidie Duurzame Energieproductie) regeling. Dankzij SDE++ krijg je gedurende een periode van 15 jaar een vergoeding voor de opgewekte kilowatt. Dit geldt dus niet alleen voor de stroom die je gebruikt, maar ook de stroom die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Verder zijn er fiscale voordelen zoals de Energie investeringsaftrek (EIA); de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Subsidie Jonge Landbouwers (JOLA). Houd er alleen wel rekening mee dat je niet altijd alle regelingen samen kunt gebruiken, maar soms kun je ze wel combineren met elkaar. De KIA en de EIA kun je bijvoorbeeld wel samen gebruiken, waardoor je tot wel bijna 70% fiscaal voordeel kunt krijgen. Ook hier kan een zonnepanelen-specialist zoals PV-Projecten je adviseren welke regelingen het best van toepassing zijn voor jouw onderneming.