De duivel ligt altijd op de loer - Harry de Jong

De duivel ligt altijd op de loer - Harry de Jong

Interessante muzikale memoires van popjournalist in vuistdik boek

Na vijfenveertig jaar de popmuziek als liefhebber en als journalist te hebben gevolgd, heeft Harry de Jong een punt gezet achter zijn werkzame leven. Van 1974 tot en met 2019 interviewde hij tussen de 1500 en 2000 popmuzikanten. In een vuistdik boek, De duivel ligt altijd op de loer, vinden we een neerslag van zijn zoektocht door de geschiedenis van de rock en roll.

Voor zijn werk reisde de auteur de hele wereld rond. In 2008 mediteert hij in Berlijn met Donovan, ontdekt in 2004 in Londen dat Neil Young helemaal geen knorrepot is zoals hem werd verteld, en krijgt hij van gitarist Francis Rossi van Status Quo eind jaren tachtig het grootste compliment dat hij ooit van een popster heeft ontvangen. In 1991 ontmoet De Jong in San Francisco blueslegende John Lee Hooker, die zich net door drie jonge dames laat verwennen. Voor gesprekken met de Rolling Stones reist hij af naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij vlak voor het gesprek met Mick Jagger per ongeluk op diens stoel gaat zitten. Bij het gesprek met Ron Wood drinkt De Jong zoveel dat hij kachel Woods huis verlaat.

In maar liefst 690 bladzijden rijgen de interessante verhalen en leuke anekdotes zich aaneen.

Verschillende verslagen zijn zo geschreven dat je een goede indruk krijgt van de geïnterviewde artiesten. In een aantal verhalen wordt niet of nauwelijks over muziek gerept, maar krijg je bijvoorbeeld wel een impressie van de gekte die zich afspeelt rond een groep of artiest.

Harry de Jong geeft in zijn boek aan dat dit de neerslag is van zijn persoonlijke muzieksmaak. Daaruit destilleer je al lezende dat hij veel aandacht besteedt aan de countrymuziek met onder anderen een mooi portret van Johnny Cash. Ook de Ierse muziek van met name de Dubliners is bij De Jong favoriet. Dat leidt tot een veertig pagina’s tellende historie van de folkband die de wereld veroverde met liedjes als Seven Drunken Nights en The Rover.

Achterin het boek staat een lijst met liedjes en albumtitels die de soundtrack van De Jongs leven vormen. Opvallend is daarbij dat een band als de Beatles, die een onuitwisbare invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van de popmuziek, in het geheel niet voorkomt in het boek.

Helaas ontbreekt in het boek een register, wat wel handig zou zijn geweest, omdat een groot aantal namen de revue passeert. Neemt niet weg dat je bijna zevenhonderd bladzijden lang onderhouden wordt over de belangrijkste cultuuruiting van de twintigste eeuw. Interessante memoires dus van een popjournalist die zich geen leven zonder muziek kan voorstellen.

Harry de Jong (Oudeschoot, 1952) schreef behalve over popmuziek sinds 1975 korte gedichten, die uiteindelijk in vier bundels gepubliceerd zouden worden. Vanaf 1984 werkte hij als journalist met als specialiteit muziek. Artikelen van zijn hand verschenen ook in vertaling in buitenlandse bladen. In 2013 werd De Jong aangesteld als dorpsdichter van Heerenveen, zijn huidige woonplaats.

De duivel ligt altijd op de loer is verschenen bij uitgeverij Band of Books en kost (paperback) €26,95. Ook als hardback verkrijgbaar.

illustraties:
1. omslag van het boek
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

waardering: 4,5 haring

04-12-2020