Voor de Kinderboekenweek 2021 zijn verschillende boeken verschenen, gebaseerd op het thema van deze zevenenzestigste editie: wat wil je later worden. De verhalenbundel ‘De Chocoladetandarts’ van Tosca Menten is er daar één van. Maar liefst 238 beroepen - bestaand dan wel verzonnen - passeren de revue.
Het boek opent met een introductie van al die beroepen. Deze inleiding is zo lang dat die in het midden en aan het einde van het boek wordt voortgezet. Het eerste echte verhaal heet net als het boek ‘De Chocoladetandarts’. Om een idee te geven wat het voor een beroep is, geeft de auteur middels een filmpje op You Tube een soort demonstratie. Het filmpje is bijna net zo hilarisch als het verhaal over Drieske en zijn oom Sjook in de chocoladefabriek bij het fabriceren van de RazendeRollercoasterReep.
Het kloeke boek gaat mee in de trend van de afgelopen jaren, dat wil zeggen ook hier in de tekst grote gekleurde woorden, zoals in de boeken van Geronimo Stilton die twee decennia geleden de toon zette. Niks mis mee, maar wel frappant dat Tosca Menten ook hiervoor heeft gekozen. De oranje steunkleur zorgt natuurlijk wel voor accenten en aandachtpunten, die kinderen niet snel zullen ontgaan.
Deze doldwaze verhalenbundel bevat een paar lange verhalen, verder word je onder anderen getrakteerd op afleveringen van ‘Beroepen voor Dierenliefhebbers’, Bijzondere beroepen in 3 vragen’ en de rubriek ‘vroeger-waanzinnig-normaal’. Het leuke is dat echte beroepen worden afgewisseld met verzonnen beroepen. Om van de laatste categorie er een paar te noemen: varkensstaartkruller, paardenstaartkapper, slakkenverhuizer, octopusmanicure, carnavalspakkentester, nikser, ...
Om de zoveel bladzijden lees je over butlers, die in speciale dienst van kinderen zijn. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de voorleesbutler, de ouderanimatiebutler, de speeltuinbutler of de onzichtbare butler.
Het thema van de jongste Kinderboekenweek is door de auteur in dit boek zeer breed uitgewerkt. Door de verbazing over wat je leest of op wat je ziet op de illustraties van Geert Gratama, blijft je aandacht bij het verhaal of tekening. Dit zal menig kind aanzetten om snel verder te lezen, om behalve verbaasd te zijn over wat je leest soms ook in een schaterlach uit te barsten.
Tosca Menten (Woerden, 1961) bezocht na het gymnasium de kunstacademie. Vervolgens werkte ze dertien jaar als docent tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. In 1999 debuteerde ze met het kinderboek Villa Mosterd en de wraak van Graaf Gruwel.
Het meest bekend is ze geworden met haar reeks boeken over Dummie de Mummie, waarvan inmiddels elf verschillende delen zijn uitgebracht. Bij de vorige Kinderboekenweek, in 2020, was Tosca Menten tekstschrijver van het lied ‘En Toen?’ voor Kinderen voor Kinderen.
‘De Chocoladetandarts’ is verschenen bij uitgeverij Van Goor en kost € 13,00. Na 1 jan. 2022 € 16,00. Ook als e-book verkrijgbaar.
illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (uit de videoclip ‘En toen?’ van Kinderen voor kinderen)
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
Recensie
Gerard van Os