boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit - Erik van Os & Elle van Lieshout

Derde deel van leerzame muzikale boekenserie voor kleuters

Luister, luister allemaal,
Zit je, hang je, lig je lekker
In je bed of in je tentje
Op een schoot of in een school of misschien wel in een zaal?
Hier zijn: Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit
En een kleine nachtegaal.

Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit - Erik van Os & Elle van Lieshout

Zo begint het derde deel in de serie Daantje Dirigentje, deze keer over een stilgevallen fluit. Met deze serie probeert uitgeverij Rubinstein, samen met het Koninklijk Concertgebouworkest, bij kleuters interesse te wekken voor muziek. In de (leerzame)  boekjes beleeft het dirigerende meisje Daantje avonturen met verschillende  muziekinstrumenten. Alle verhalen, geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout,  worden ondersteund met kleurrijke illustraties van Emanuel Wiemans.

Als Fluit een nachtegaal heeft horen zingen, kan hij zijn oren niet geloven. Zoiets moois  heeft hij niet eerder gehoord. Omdat hij dat zelf niet kan op dat niveau, besluit Fluit te stoppen met spelen. Tot grote schrik van Daantje, maar ook van de instrumenten. De twee  auteurs hebben ervoor gekozen het verhaal in rijm te vertellen:

‘Met open mond luistert Fluit.
‘Als ik zó toch eens kon fluiten.
Wat een goddelijk geluid!
Ik fluit niet meer, het heeft geen zin.
De nachtegaal neemt mijn plek wel in!’

Gelukkig kan het probleem worden opgelost en gaat Fluit toch weer aan het werk. Bij de eerstvolgende uitvoering is nachtegaal eregast. Die geniet volop en klapt na afloop het hardst van allemaal. Bij het voorlezen leren de kinderen niet alleen de namen van de muziekinstrumenten kennen, er wordt ze ook interesse bijgebracht voor de klank ervan. Het is natuurlijk nog leuker om de muziek zelf te beluisteren. Daarvoor zijn achterin het boek twee QR-codes geplaatst. En daar gaat het mis, en dat is het enige minpunt voor dit verder prachtige boek. De fluitiste van het Concertgebouworkest, Julie Moulin, en pianist Jeroen Bal zijn wél te zien en te horen, maar de QR-code voor de slaapliedjes werkt niet. Slordig en jammer, zeker omdat de schrijvers je nadrukkelijk uitnodigen om naar de muziek te luisteren ...

240719 Erik van Os Elle van LieshoutErik van Os (Odiliapeel, 1963) en zijn vrouw Elle van Lieshout (Berkel-Enschot) schrijven samen (en ook wel apart) al ruim 25 jaar liedjes, sprookjes, gedichten, lesmethoden en verhalen voor kinderen. Hun boeken worden wereldwijd uitgegeven en met regelmaat geselecteerd voor de Prentenboeken Top Tien van de Nationale Voorleesdagen.

240719 Emanuel WiemansEmanuel Wiemans (1975) is illustrator, animator en storyboard artist. Hij woont en werkt in Haarlem samen met zijn vrouw en twee kinderen.

Daantje Dirigentje en een stilgevallen fluit is in maart 2024 verschenen bij uitgeverij Rubinstein en kost € 15,99.

Illustraties
1. portret van de auteurs (©Marlijn Olislagers)
2. omslag van het boek
3. Emanuel Wiemans (zelfportret)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl

21-07-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring