De Vlaardingse Crystal van der Lugt zingt niet alleen met haar stem, maar en misschien wel meer nog met heel haar hart. Spreekwoordelijk klonken vanuit haar wieg al de eerste liedjes. Een sprankelende toekomst lag in het verschiet … tot ze al op jonge leeftijd de diagnose MS (* Multiple Sclerose) en EDS (** Ehlers-Danlos Syndromen) type 3 kreeg. Dat dit haar jonge leven overhoopgooide en haar dromen aan diggelen sloeg behoeft dan ook geen betoog.
Crystal van der Lugt: ‘Muziek is altijd mijn uitlaatklep geweest en heeft me door de zware momenten heen geholpen. Ik ben altijd vastberaden geweest om mensen te bereiken met mijn muziek en om anderen te inspireren. Zo heb ik in 2021 meegedaan met het Sophia’s Songfestival. Dit is een talentenjacht in het Sophia Kinderziekenhuis waar ik ook patiënt ben geweest.
Deze talentenjacht werd georganiseerd door Sophia Media, Stichting Muziekids en in samenwerking met het echte songfestival dat in dat jaar toen in Rotterdam gehouden werd.’
Het songfestival werd door Crystal gewonnen. Haar prijs? Een eigen videoclip. Mede door de cameraman en het Sophia zelf kwam Crystal met veel mensen in contact. Het project werd steeds groter. Mede doordat iedereen zo enthousiast was.
Crystal: ‘Er kwamen goede muzikanten bij en besloten werd om groot uit te pakken zodat het nummer ook op Spotify kwam. De Vlaardingse fotografe Marianne van Straten heeft zelfs een uitgebreide fotoshoot gedaan. Daarom heb ik nu een hele gave coverfoto op Spotify.’
Het nummer, dat Vechtersbaas heet, is vandaag uitgekomen. Crystal: ‘Daar ben ik reuzetrots op. Het geeft me een mooi gevoel. Het origineel is van Lisanne Spaander maar lijkt er verder niet veel op. We hebben bewust niet voor een tranentrekker gekozen. Met elektrische gitaar en drums zit er veel meer power in.’
Crystal ziet Vechtersbaas zeker niet als haar eindstation. Meer is dit het begin van een liefst lange muzikale reis. Crystal: ‘Er staan al nieuwe projecten op de agenda. Samenwerken met andere artiesten én het maken van eigen nummers staan hoog op de verlanglijst.’
Benieuwd en luisteren?
Spotify: Crvstal
Instagram: crvstal.music (hier kun je de muzikale reis van Crystal dagelijks volgen)
YouTube: CrvstalMusic
Fotografie
Marianne van Straten
(* Multiple Sclerose
MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel en waarschijnlijk een auto-immuunaandoening.
De ziekte wordt getypeerd door aantasting van de myelineschede van de zenuwvezels door afweercellen van het immuunsysteem in een willekeurig aandoend patroon. De myelineschede is een isolerende laag rondom de zenuwuitlopers, meer bepaald de axonen. Door de aantasting van de isolerende laag raakt de impulsgeleiding van de zenuw verstoord, waardoor bij de patiënt neurologische stoornissen zoals krachtvermindering kunnen ontstaan. De aantasting van de myeline wordt demyelinisatie genoemd.
(** Ehlers-Danlos Syndromen
(EDS) of fibrodysplasia elastica generalisata congenita, is een erfelijke aandoening, waarbij bindweefsels ongewoon rekbaar en meegevend zijn. Er minstens 13 typen te onderscheiden, die verschillen in ernst en vorm van overerving. Er bestaan klachten van allerlei weefsels en organen, waarin bindweefsel, zoals de huid en de gewrichten, een belangrijke rol speelt. Pijn en vermoeidheid zijn veel gehoorde klachten. EDS is een zogenaamde multisysteemziekte. Dit betekent dat klachten zich niet alleen in het bindweefsel van gewrichten laten zien. In het hele lichaam bevindt zich bindweefsel dat door EDS minder goed is opgebouwd. Hierdoor heeft een patiënt vaak ook andere diagnoses naast EDS zoals bijvoorbeeld dysautonomie, spijsverteringsstoornissen, blaasklachten, ademhalingsproblemen of oogklachten.
EDS is een chronische aandoening met een progressief uiterlijk. Laatstgenoemde betekent dat de meeste klachten (huidafwijkingen, gewrichtsslijtage) in de loop der jaren geleidelijk in ernst toenemen. Alle vormen zijn of autosomaal-dominant of autosomaal recessief. Binnen een familie is altijd sprake van één type aandoening, hoewel er ook sprake kan zijn van een spontane mutatie. Het syndroom is vernoemd naar de dermatologen Edvard Laurits Ehlers (1863-1937) en Henri-Alexandre Danlos (1844-1912).
Bron informatie MS en EDS
Wikipedia