Ruim 65 jaar geleden werd door Gijs Molenaar de basis gelegd voor een platenzaak met inmiddels een legendarisch verleden: Concerto in de Utrechtsestraat in Amsterdam. De turbulente geschiedenis is vastgelegd in een alleraardigst fotoboekje. Het Concerto fotoboek 1955-2021 is samengesteld door Dick van Dijk. De geschiedenis van het bedrijf is opgetekend door Ewoud Kieft.
Inmiddels is Concerto de oudste platenzaak van Amsterdam. Met internationale allure. Klanten uit de hele wereld weten de winkel te vinden. Zo herinnert Jörgen van den Wijngaart, oud medewerker van Concerto, zich een bezoek van (Little) Steve Van Zandt, gitarist in Bruce Springsteens E-Streetband, aan de zaak. Vlak voor sluitingstijd probeerde hij deze beroemde klant zo goed mogelijk te helpen met suggesties over muziek van met name lokale acts.
Het bedrijf is met vallen en opstaan groot en bekend geworden. De start was niet geheel zonder tegenslagen. Gijs Molenaar opende zijn winkel met muziekinstrumenten op nummer 60. Al snel wilde hij ook platen gaan verkopen. Daar er op nummer 88 in de Utrechtsestraat al een platenwinkel actief was, kreeg Molenaar geen toestemming zich aan te sluiten bij de NVGD, de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren. Dat was een flinke tegenvaller, want alleen via deze vereniging was het mogelijk om met platenfabrikanten en -importeurs zaken te doen.
De eerste eigenaar van Concerto verzon hier iets op. Veel mensen hadden in de jaren vijftig nog niet veel geld te besteden aan (dure) nieuwe singles of elpees. Daarom begon hij met de verhuur van platenspelers. Voor vijf gulden kreeg je een weekend lang een pick-up mee en voor f 7,50 kreeg je er een bak met vijftig platen bij. Dit initiatief bleek een gat in de markt.
Het boekje is ruim voorzien van historisch beeldmateriaal. Tussen alle foto’s door lees je verder over initiatieven als platenverkoop op muziekfestivals, de overstap van vinyl naar c.d.’s en daarna weer terug naar vinyl. Er is nog steeds een afdeling voor kopers van de compact disc en er is ook nog een ruim aanbod tweedehands.
In de loop van de jaren is tevens een traditie geboren op het gebied van live muziek. Veel artiesten kregen en krijgen een heus podium in een van de winkels om het publiek te vermaken en hun werk te promoten. Soms speelden ze op de stoep voor de pui van de winkel. Met al deze initiatieven kon ook het oprichten van een eigen platenlabel (Concerto Records) en het starten van een uitgeverij (Concertobooks) niet uitblijven.
Dit nostalgisch boekje over de ‘Greatest Record Store On Earth’ is interessant voor elke muziekliefhebber, vooral ook omdat het boekje een onblusbare liefde voor muziek uitstraalt.
Ewoud Kieft (Groningen, 1977), historicus en schrijver, is oud-medewerker van Concerto. Ook is hij actief als muzikant. Hij debuteerde in 2004 met Het Plagiaat, over de rivaliteit tussen Menno ter Braak en Anton van Duinkerken. Het boek Oorlogsenthousiasme werd in 2015 genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en twee jaar later werd hij voor dezelfde prijs genomineerd met zijn boek Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme.
In september dit jaar zal bij De Bezige Bij Concerto verschijnen. Dat boek telt 240 pagina's met uitgebreide en vermakelijke verhalen over ruim 65 jaar muziekhistorie.
Concerto Fotoboek 1955-2021 is verschenen bij uitgeverij Contertobooks en kost € 13,00.
illustraties:
1. omslag van het boek
2. foto uit het boek: optreden van Paul de Munnik & band
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl