Vegetarisch Chinees kookboek met weinig verrassende gerechten

Chinese Takeaway Veggie - Kwoklyn Wan

Chinese Takeaway Veggie - Kwoklyn Wan

Chinese Takeaway Veggie is het tweede kookboek van Kwoklyn Wan. Zijn eerste boek bevatte vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Toen hem werd gevraagd om een vegetarisch/veganistisch kookboek samen te stellen, greep hij die kans aan om zich nog verder te verdiepen in smaakvolle, kleurrijke groenten. Hij was verbaasd over het enorme aanbod van overmatige gekruide en verwerkte producten in de schappen met vleesvervangers. Dat kan beter, dacht hij en begon gerechten met verse groenten samen te stellen, waarbij de vijf smaken van de Chinese keuken - zout, scherp, zuur, zoet en bitter - in samenhang met de traditionele bereidingswijze, de smaken niet werden gemaskeerd, maar juist naar nieuwe hoogte werden getild.

210129 Chinese TakeawayDe Chinese keuken staat bekend om zijn vlees- vis en schaaldieren. De vegetarische kant is minder bekend. In dit boek vind je een verzameling van meer dan zeventig Chinees vegetarische gerechten. Kwoklyn begint het boek met een beknopte uitleg over de basisvoorraad die je in huis moet hebben, met daarna een hoofdstuk over kookgerei, menu-ideeën en Chinese festivals. Hij beschrijft op één bladzijde, in acht zinnen de betekenis van knoflook, gember en lente-ui. Dat is wel erg beperkt.

Het boek is onderverdeeld in de hoofdstukken: soepen, voorgerechten & dumplings, hoofdgerechten, rijst, noedels, bijgerechten en sauzen, dips & tafelzuur. De beschrijving van de gerechten (voor één tot vier personen) zijn helder, goed vormgegeven en gezet in een mooi lettertype. De voorbereiding- en de bereidingstijden worden vermeld. Bijna alle gerechten zijn voorzien van een simpele afbeelding. Het ziet er allemaal mooi uit, maar verrassend zijn de gerechten niet. Zo zijn er elf gerechten met tofu en zes gerechten met een bloemkoolvariant. Handig is het register met de recepten op ingrediënt en op titel.

210129 Kwoklyn WanKwoklyn Wan werd in 1974 in Engeland geboren als zoon van een Engelse moeder en een Chinese vader. Hij groeide op in Leicester waar hij in zijn vrije tijd in het Kantonese restaurant van zijn ouders werkte. Op zijn zestiende ging hij van school en werd fulltime chef-kok in het familiebedrijf. Wan is tevens vechtkunstleraar, opende een kungfu-school en begon een kraam met Hong Kong-streetfood. Ook had hij een truckerscafé. Kwoklyn Wan en zijn broer Gok Wan zijn regelmatig te zien bij de BBC.

Chinese Takeaway Veggie (gebonden, hardcover, 160 blz.) is verschenen bij uitgever Good Cook B.V. in juni 2020. Ook als E-book te koop.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur

Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we uitgeprobeerd:

Groene asperges met gember-sojasaus
Dit makkelijk te bereiden éénpansgerecht, waarbij cashewnoten, gemberwortel, knoflook, groene asperges en peultjes even kort moeten worden geroerbakt in een mengsel van sojasaus, rijstazijn en sesamolie, viel in de praktijk tegen. Het smaakte enorm zout en de asperges waren nog niet gaar. Achteraf niet verwonderlijk, omdat volgens het recept de asperges maar twee minuten geroerbakt moesten worden en in de praktijk duurt dat toch minstens 5 minuten.

Tofu met sinaasappel, paprika & ananas
Volgens Wan gaan we dit gerecht fantastisch vinden, zo schrijft hij in de inleiding bij dit recept, omdat het ontwikkeld is voor de westerse smaakpupillen. Aziaten zijn dol op tofu maar de westerlingen vinden het vaak een muffige vleesvervanger. Volgens het recept snijd ik de tofu in blokjes en frituur die. In de wok maak ik een saus van paprika, wortel, gember, knoflook en geraspte sinaasappelschil. In een steelpan voeg ik 

sinaasappelsap, suiker, tomatenpuree en witte wijnazijn bij elkaar en laat alles even inkoken. Daarna mogen de groentes erbij. Tot nu toe ziet het er appetijtelijk uit. Maar als ik vervolgens de twee eetlepels maiszetmeel gemengd met vier eetlepels water toevoeg, wordt het geheel een nauwelijks te roeren lijmpapje. Tot slot probeer ik de tofu door het geheel te mengen, maar door de dikte van de saus is dat lastig. Volgens mij hadden de twee eetlepels maiszetmeel twee theelepeltjes moeten zijn. Een drukfout, hoop je dan maar. We nemen een hapje, vinden het gerecht minder fantastisch dan was aangekondigd en het gaat linea recta de afvalbak in.

Boekbespreking
Anita de Vreede

Waardering
Drie haringen

28-01-2021