Allseas heeft een innovatief opvangsysteem ontwikkeld dat zwerfafval uit de Nieuwe Maas opvangt voordat het naar de Noordzee stroomt. Het systeem, Catchy 2, is geïnstalleerd onder de Erasmusbrug in Rotterdam en op donderdag 19 mei officieel in gebruik genomen.
Allseas nieuwste afvalinzamelingssysteem Catchy 2 verzamelt plastic en ander afval uit de Nieuwe Maas voordat het naar de Noordzee stroomt en daar schade aanricht aan het milieu, het mariene leven en uiteindelijk de menselijke gezondheid. Het systeem werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week en verzamelt zowel drijvend afval als afval onder water. Catchy 2 werkt volledig op getij en stroming en wordt door het robuuste ontwerp niet beperkt door weersomstandigheden.
Ingebruikname
Op donderdag 19 mei is Catchy 2 officieel in gebruik genomen. Sopraan Isabella Scholte bracht op de kade naast het systeem een aria het ten gehore waarmee als een sirene uit de Griekse mythologie het zwerfafval naar Catchy 2 gelokt werd.
“Wij werken elke dag op zee en willen een bijdrage leveren aan het tegengaan van vervuiling. Daarom ontwikkelen wij systemen die ervoor zorgen dat zwerfafval in rivieren wordt opgevangen voordat het in zee terechtkomt”, vertelt Edward Heerema, President en CEO van Allseas tijdens de ceremonie. “Met Catchy 2 op deze zichtbare plek in Rotterdam vergroten we het bewustzijn dat we het tegengaan van plasticvervuiling in onze rivieren en oceanen met zijn allen moeten doen”.
De Rotterdamse duurzaamheidswethouder Arno Bonte verwelkomt de nieuwe plasticvanger met open armen. “Rotterdam zet zich samen met inwoners en bedrijven in om de Noordzee plasticvrij te maken. Dat begint met minder plastic gebruiken en voorkómen dat plastic in het water terechtkomt. En het sluit stuk zijn de plasticvangers als Catchy 2 die het plastic uit onze rivieren vissen voordat het in zee terechtkomt.”
Hoe Catchy 2 werkt
Het systeem bestaat uit drie delen: twee drijfarmen, een opvangkooi en een drijvend frame. De drijfarmen leiden zowel drijvend afval als afval onder water naar de opvangkooi. De opvangkooi wordt op zijn plaats gehouden door het drijvend frame. De opvangkooi wordt regelmatig geleegd en het afval wordt gerecycled. Het opvangen plastic wordt gebruikt voor het vervaardigen van betonblokken voor kadebescherming.
Collectieve aanpak
Inspanningen om onze rivieren en oceanen schoon te maken hebben de meeste kans van slagen als er samengewerkt wordt. De ontwikkeling en inzet van Catchy 2 heeft financiering ontvangen van het EU LIFE programma onder overeenkomst LIFE17 ENV/NL/000339 en is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Gemeente Rotterdam en bijdragen van een groep gewaardeerde partners. Door het bewustzijn en de publieke betrokkenheid te vergroten dragen we actief bij aan het tegengaan van plasticvervuiling in onze rivieren en oceanen.