Een bomenrij én een landmark in één; vandaag is met de onthulling van een informatiebord ‘De groene haring’ officieel welkom geheten in onze stad. De haring is een bomengroep in de vorm van een omhoog springende haring. De 51 Italiaanse populieren en drie Kaukasische vleugelnoten geven de rand van de Broekpolder (ter hoogte van de Waterpoort) zo een extra Vlaardings tintje groen.
De vorm van de bomen is vanaf de grond alleen herkenbaar door het informatiebord dat er naast gezet is. De bedoeling is dat de haring de komende jaren steeds duidelijker zichtbaar wordt vanuit de lucht.
750 jaar
Wethouder Lianne van Kalken vertelt: “Dit jaar is het 750 jaar geleden dat Vlaardingen stadsrechten kreeg van graaf Floris de Vijfde. Ter gelegenheid van dat jubileum zijn er dit feestjaar volop activiteiten in onze stad. De Groene Haring is een bijdrage van de gemeente in het kader van dit feestjaar.”
Rijkswaterstaat
De bomen kreeg Vlaardingen van Rijkswaterstaat (RWS). Voor de aanleg van de Blankenburgverbinding moesten helaas bomen verwijderd worden. RWS compenseert iedere verwijderde boom. voor een deel gebeurt dit in het projectgebied, maar een ander deel van de bomen worden elders in de regio geplant. Zo ook de bomen voor deze nieuwe haring.
Geschikte ondergrond
Het was nog een klus om een geschikte plek te vinden voor de Groene Haring. Niet op elke lege plek in de stad kan een boom geplant worden. De gemeente houdt bij de aanplant van bomen niet alleen rekening met wat er boven de grond staat, maar ook onder de grond kunnen er obstakels zijn waardoor een plek niet geschikt is voor een boom. Daarbij is er aandacht voor eventuele leidingen in de grond. Omdat de plek waar de boomharing bedacht was, mogelijk van archeologisch belang was, zijn hier bovendien enkele proefboringen geweest om er zeker van te kunnen zijn dat de boomwortels geen archeologische resten beschadigen.
Fotobijschrift
Wethouder Lianne van Kalken en Anouska Hoogendoorn-Lagerwaard van RWS onthullen samen het informatiebord bij de nieuwe ‘groene haring’.