Schiedamse boeken- en platenmarkt

‘Boek of plaat? Ik wil er nog meer!’

‘Boek of plaat? Ik wil er nog meer!’

SCHIEDAM - De boeken- en platenmarkt in Schiedam is weer op komst. Ditmaal dalen de verkopers met hun volle kramen op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur op het vertrouwde adres op het Land van Belofte in het centrum van Schiedam neer. Zoals bekend is dit dé gelegenheid om missende boeken en platen tegen redelijke en soms onderhandelbare prijzen mee naar huis te torsen. De entree is uiteraard gratis. Het aanbod legio.

Vroeger hoorde je op verjaardagen weleens de (gelukkig vaak komisch bedoelde) kreet: “Een boek? Ik heb al een boek!” Alsof één boek volstond als representant voor alle andere boeken. Auteur Ton Anbeek schreef daar weer een boek over waarvan de titel luidt: Ik heb al een boek. Als je dit boek aanschaft heb je er dus al twee. Maar dit terzijde.

Moderne geschiedenis
Boeken zijn, net als vinyl, bezig aan een gestage, onstuitbare opmars. Terug naar de lezer die er graag een muziekje bij opzet om al-dan-niet fictieve avonturen van deze of gene schrijver van een passend decor te voorzien.

Toen het digitale tijdperk gemeengoed was en papier en vinyl een stille dood leken te sterven werden e-readers steeds vaker op verjaardagen geschonken. Anderen vonden er eentje in de schoen rond Sinterklaas en waren er die er eentje uit de kerstboom mochten plukken.

Terug van nooit echt weggeweest
Maar helemaal verdwijnen deden de hardcovers, de pockets en vinyl nooit. Vanuit een nijdige overlevingsdrang bleken de in de reiskoffer gestuwde boekenkilo’s er na verloop niet langer toe te doen en ook muziek klonk levendiger als de naald de plaat beroerde en de versterker aanstond.

Je hoorde na de introductie van de cd van vrienden die hun elpees aan liefhebbers weggaven of plompverloren in de het al-dan-niet zilte nat skimden. Die waren voor vooruitgang en gooiden als het ware hun oude schoenen weg alvorens te hebben getest of die nieuwe lekker zaten.

Veel van die entrepreneurs hebben spijt als haren op hun hoofd. Die ene van de Stones, die met die rits, daar wordt soms goed geld voor betaald. En een eerste druk van Multatuli krijg je ook verre van cadeau. Kortom: de moderne geschiedenis liet zich niet willoos kisten. Liefhebbers van boeken en platen stonden als één luisterende lezer op en markten ontstonden waar je volop kon (ver)kopen en/of ruilen. De geschiedenis werd verlengd, de culturele dood naar achteren geschoven.

Schiedamse boeken- en platenmarkt
Op zaterdag 14 september is het weer zover. Dan strijkt de groep gekende en vaste boekhandelaren en platenverkopers weer neer in Schiedam om hun waar te slijten en liefhebbers aan dat ene gewilde exemplaar te helpen waar je mogelijk al jaren op zoek was. Als altijd onder organisatorische aanvoering van Louis Tinner: de reizende boekhandel, welteverstaan. Niet de ietwat scabreuze hoofdpersoon uit een deel van het omvangrijke oeuvre van de Vlaamse Literaire Reus Herman Brusselmans.

Op het Land van Belofte in het centrum van Schiedam kun je die dag rondstruinen langs kraampjes met tweedehands boeken, waaronder Nederlandse en buitenlandse literatuur, kinderboeken, strips, thrillers, kunstboeken, biografieën, kookboeken, geschiedenisboeken, (streek)romans, boeken over de regio, enz.

Qua vinyl kun je een uitgebreid aanbod verwachten in vele genres, van pop tot rock en van jazz tot classics. Zowel voor verzamelaars als voor koopjesjagers is er volop keuze. De boeken- en platenmarkt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de entree is gratis.

Je vindt op de reizende markt echt alle genres. Van streekroman tot antiquarische toppers en van loeispannend tot aan komische strip. Foto- en kinderboeken en (non) fictie voor wie wil. Bij platen hetzelfde stramien. Je vindt er Deep Purple in Rock en Tante Leen voor of achter Mussorgsky en wie weet zelfs Philip Glass.

‘We komen altijd graag naar Schiedam,’ zegt Jochen van Barschot van reizende boekhandel Louis Tinner, die de boekenmarkt al zo'n vijftien jaar organiseert. ‘We hebben inmiddels een grote groep trouwe bezoekers uit Schiedam en wijde omtrek.’

‘Maar je kunt jezelf ook gewoon laten verrassen op een boekenmarkt, natuurlijk. Het leukste is om iets te vinden waarvan je niet wist dat je het zocht. En een beetje onderhandelen kan en mag altijd,’ aldus Jochen van Barschot.

Van Barschots Reizende Boekhandel Louis Tinner alleen al heeft zo’n 25.000 boeken op internet te koop staan, daarvan kan maar een fractie mee naar een markt. ‘Wij hebben bijvoorbeeld ook veel Engelse literatuur en fantasy te koop, maar dat hebben we meestal niet mee naar de markt. Wel brengen titels mee als iemand ernaar vraagt.’

240905 Boekenmarkt Louis TinnerBoeken- en platenmarkt
Land van Belofte (Schiedam-Centrum)
Schiedam
Datum: zaterdag 14 september
Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: gratis

Reizende boekhandel Louis Tinner
Website: www.louistinner.nl

05-09-2024