Wethouders Somers en Van Kalken liggen dwars

Bod aantal opvangplekken in kader Spreidingswet

Bod aantal opvangplekken in kader Spreidingswet

VLAARDINGEN - Het college van B&W heeft het bod aan de Commissaris van de Koning (CdK) van 100 duurzame opvangplekken voor de duur van 5 jaar in het kader van de Spreidingswet onder voorbehoud van goedkeuring aan de raad vastgesteld en de burgemeester gevraagd om de CdK per brief te informeren.

Het college dient voor 1 november een bod naar de provincie te sturen voor het aantal opvangplekken in het kader van de Spreidingswet. De totale wettelijke opgave voor gemeente Vlaardingen bedraagt 351 plekken.

Het college heeft opdracht gegeven voor een advies over de opvang van vluchtelingen in Vlaardingen. Uit dit advies is gebleken dat een bod tussen de 50 en 100 opvangplekken als maximaal haalbaar wordt beschouwd.

Dit aantal wordt als maximaal haalbaar beschouwd gezien de huidige druk op de opvangcapaciteit doordat Vlaardingen zeer veel Oekraïense vluchtelingen huisvest. Het college stelt een bod voor van 100 opvangplekken om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de wettelijke opgave, maar ook om rekening te houden met de huidige druk.

Tot slot heeft het COA onlangs meegedeeld een hotel in Vlaardingen te bestemmen tot opvanglocatie. Hoewel dit nog nader uitgewerkt moet worden, ziet het college dit ook als inspanning in de verdeling en opvang van vluchtelingen over het land. 

Noot
Wethouders Ivana Somers-Gardenier en Lianne van Kalken respecteren het collegestandpunt maar laten een dubbele aantekening maken omdat zij zich niet kunnen verenigen met het voorgenomen voorstel.

Wethouder Arnoud Proos heeft vanaf nu het dossier Asiel in zijn portefeuille vanwege de relatie met inburgering en maatschappelijke voorzieningen.

Reactie VV2000/LV: Vlaardingen kan extra asielopvang niet aan
Rianne Molenaar: 'Vlaardingen kan extra asielopvang niet aan!

VV2000/Leefbaar Vlaardingen spreekt zich opnieuw uit tegen het doen van een bod in het kader van de spreidingswet. Leefbaar stelde al eerder dat er geen ruimte is voor extra opvangcapaciteit in Vlaardingen (motie geen extra asiel in Vlaardingen), en benadrukt dat de gemeente al onder druk staat. Zo zijn er meer dan 30 aandachtsgebieden, is er een tekort aan woningen, staat de ambtelijke organisatie onder druk en kunnen de maatschappelijke partners in o.a. zorg en onderwijs de druk amper aan. De zorgen om en voor onze Vlaardingers zijn groot.

De partij wijst erop dat Vlaardingen naast de uitdagingen al de keuze heeft gemaakt bijna 1100 ontheemde Oekraïners op te vangen in de stad. En hiermee heeft Vlaardingen, volgens Leefbaar, haar grenzen bereikt.

Het zou onverantwoord zijn om onder deze omstandigheden extra opvangplekken te creëren. Onze prioriteit ligt bij de huidige inwoners van Vlaardingen en het verbeteren van de leefbaarheid in onze gemeente,' aldus fractievoorzitter Rianne Molenaar.

 

16-10-2024