VLAARDINGEN - Circa 40 bewoners van de in Holy gestationeerde Kruidenbuurt overhandigden maandagmiddag 31 maart ruim 200 handtekeningen aan wethouder Ivana Somers. Inzet: de voorgenomen […] herbouw van het op de hoek van de Churchillsingel en de Albert Schweitzersingel vakmatig overbodig geworden KPN-pand.
Het Rotterdamse Accresco Vastgoed is voornemens op die plek 70 appartementen of woningen te bouwen. Volgens de bewoners onhaalbare kaart zonder de wet op de privacy aan te tasten en alle tuinen vrijwel permanent zonder zon te zetten. Om deze redenen hebben de bewoners (waaronder een architect) hun ideeën aan het papier toevertrouwd en zo zijn een zevental variaties ontstaan. Maar alle met beduidend minder woningen.
Naast de aangetaste privacy en het toenemende aantal schaduwuren zijn de bewoners ook bang voor een nog grotere parkeerdruk dan nu al het geval. ‘Het kavel waarop het KPN-gebouw staat is gewoon veel te klein om op normale wijze 70 woningen te bouwen zonder dat de bestaande bouw geweld wordt aangedaan. Los nog van de prijsontwaarding van bestaande woningen.’
Bewoner Annemiek de Bruin voerde namens de bewoners het woord, voorafgaande aan de overhandiging van alle handtekeningen. Hieronder een kleine greep uit haar speech.
Speech voor Ivana Somers
‘We wonen nu plezierig. Maar met de voorgenomen hoogbouw, pal grenzend aan onze tuinen, wordt de leefbaarheid flink aangetast. Denk aan: privacy, bezonning, parkeeroverlast, verkeersafwikkeling, et cetera.
We zijn vooral verbaasd over de rol van de gemeente. Volgens de Algemene Bestuurswet dient de overheid voorspelbaar en transparant te zijn. Daar is geen sprake van.
Ook zijn er nog geen stedenbouwkundige kaders met ons gedeeld waarbinnen de ontwikkelaar zijn plan dient vorm te geven (*). Hetzelfde met betrekking tot participatie (**). De afstand tussen bestuur en burgerij blijft zo een grote.
Volgens de bewoners staat de huidige Omgevingswet een gesprek, anders dan een dubbele monoloog tijdens het overhandigen van ruim 200 handtekeningen, zeker niet in de weg. De wethouder, zoals hierboven gememoreerd, denkt daar geheel anders over en heeft in dit geval wet aan haar zijde.
Ook volgens de bewoners leent de huidige situatie rond herontwikkeling van het KPN-gebouw zich uitstekend om een planwijzigingsprocedure, waarbij laagbouw wordt geïmplementeerd in plaats van een tien etages tellende torenflat. in werking te zetten. Ook hier is Ivana Somers een andere mening toegedaan.’
Tot slot werden een spandoek en de handtekeningen uitgerold en kreeg de wethouder nog een T-shirt dat echter niet bij haar jumpsuit paste en dus ook niet werd aangetrokken. Ook hierin verschilden bewoners en de wethouder van kennelijk modische mening.
Interventie ONS.Vlaardingen
Fractievoorzitter Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen interpelleerde komisch met een vilein randje toen hij zei: ‘Wethouder! Hoe lang is het geleden dat u op de barricaden stond voor de bewoners van het Muskuskruid?’ Om er achteraan te mompelen: ‘Pluche is kennelijk schadelijk voor het geheugen.’
Noten
(*) Vlak voor de coronacrisis heeft de raad ingestemd […] met een verandering op dit punt. Nu zijn bewoners gehouden eerst hun visie met de ontwikkelaar te delen. Die ideeën worden overeenkomstig op papier gezet en vervolgens pas zal er contact zijn tussen (in dit geval) Accresco Vast goed en de wethouder.
(**) De bewoners hebben een informatieavond met Accresco Vastgoed tot op heden tegengehouden. Eerst willen wij een gesprek met de wethouder. Maar dan treedt (*) in werking. Bij het spel Go noemen ze dit de Ko-regel.
Tekst en fotografie
Peter Joore