ONS.Vlaardingen, SBV en AOV nemen voortouw

Asielproblematiek leidgt tot spoeddebat

Asielproblematiek leidgt tot spoeddebat

VLAARDINGEN - De verwachte en door de regering opgelegde toestroom van nieuwe asielzoekers houdt niet alleen de gemoederen op straat bezig. Ook biinnen de politiek zijn de meningen verdeeld. Wethouders Ivana Somers en Lianne van Kalken hebben inmiddels hun portefeuille op dit gebied eendrachtig overgedragen aan Arnoud Proos. De in Barendrecht woonachtige wethouder die in de wandelgangen zelf als politiek asielzoeker te boek staat.

ONS.Vlaardingen heeft samen met Stadsbelangen Vlaardingen en AOV een spoeddebat aangevraagd over het asielbeleid en de ontstane chaos binnen de coalitie.

De afgelopen weken is er veel commotie ontstaan rond het Campanile hotel in Vlaardingen, waar opvang van asielzoekers gepland staat. Zowel de wethouder van Leefbaar Vlaardingen als de burgemeester hebben het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geen strohalm in de weggelegd.

De situatie escaleerde afgelopen week toen wethouder Somers van Leefbaar Vlaardingen een voorstel indiende bij de gemeenteraad voor de opvang van nog eens 100 extra asielzoekers. Dit stuitte op verzet van wethouder Van Kalken van GroenLinks, die zich niet in het voorstel kon vinden. Beide wethouders tekenden vervolgens bezwaar aan.

Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen verklaart: "De voorzieningen in onze stad zijn al overbelast. De huisartsenzorg, het onderwijs en de steun van de inwoners van Vlaardingen staan zwaar onder druk. Dit is simpelweg niet meer uit te leggen. "

De fractie van ONS.Vlaardingen pleit ervoor om het aantal asielzoekers dat Vlaardingen opvangt terug te brengen naar nul. Hoogendijk benadrukt: "We hebben al een Oekraïens dorp in onze stad, we verlichten de druk op de keten al met 40 statushouders in het iBIS en de regio zit vol met voorzieningen. Wij doen meer dan genoeg."

De fractie hoopt op brede steun in de gemeenteraad en roept de Vlaardingse VVD en Leefbaar Vlaardingen op om een standpunt in te nemen. Hoogendijk sluit af met de verwachting dat deze kwestie voor hen een breekpunt zal worden in de coalitie: "Als zij nu geen actie ondernemen, verliezen ze hun geloofwaardigheid en het vertrouwen bij de inwoners van Vlaardingen. "

21-10-2024