boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil - Joris Linssen

Avonturen en levenslessen van een eigenzinnig zanger en tv-maker

‘Als tv-maker en artiest heb ik duizenden mensen gesproken en talloze avonturen meegemaakt. Nu is het moment gekomen om de inzichten door te geven. En om met een lach en vol ontroering de mooiste herinneringen nog eens op te halen’. Met deze woorden op de binnenflap van het boek ‘Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil’, verantwoordt Joris Linssen, eigenzinnige zanger en tv-maker, zich voor het schrijven van zijn tweede boek.

Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil - Joris Linssen

Niet alleen heeft Linssen veel mensen ontmoet bij het maken van televisieprogramma’s als Taxi, Hello Goodbye en Joris’ Showroom, maar ook (in binnen- en buitenland) bij optredens met de groep Caramba. Hij wist ze tijdens een gesprek altijd aan de praat te krijgen, met weinig woorden, maar vooral met de juiste openingsvraag.

Wat zijn passie voor muziek betreft: in zijn studententijd liep Linssen stage in Mexico en raakte daar verslingerd aan de mariachi, het straatorkest. Hij vertaalde liedjes van de populaire Mexicaanse zangers José Alfredo Jiménez en Armando Manzanero. En begin deze eeuw heeft hij, als hommage aan deze twee artiesten, hun liedjes in Mexico gezongen, samen met zijn band, in zijn eigen vertaling. Er volgde een onvergetelijke tournee, in een documentaire vastgelegd door een meereizende filmploeg. De mensen die Linssen in het populaire televisieprogramma Joris’ Showroom ontmoette, hebben veel indruk op hem gemaakt, vooral omdat ze in weinig woorden hun verhaal helder konden vertellen. Zij conclusie: ‘Je hoeft niet altijd veel te praten om goed te kunnen communiceren.'

De verhalen (uit het leven gegrepen) hebben voor Joris vaak stof tot nadenken opgeleverd. Zo kwam hij in de uiterwaarden van de Waal Henk Verkaart tegen, die bij een verlaten steenfabriek woont. Henk daagde Joris uit in de Waal te gaan zwemmen, daar waar een flinke stroming staat. Het leverde de presentator een levensvisie op die ook de titel van het boek is geworden, over meegaan met de stroom.

De avonturen en levenslessen zijn boeiend, meeslepend, vaak ontroerend en vol empathie geschreven. Het is duidelijk, ook met zijn tweede boek laat Linssen blijken een talentvolle verteller te zijn. Iedereen moet het lezen. Dus is het zeker ook een boek om cadeau te doen. Voor op vakantie bijvoorbeeld.

Al meer dan dertig jaar maakt zanger/presentator Joris Linssen (Nijmegen, 1966) televisieprogramma’s, zoals Taxi en Hello Goodbye. In maart 2022 debuteerde hij met Het boek Louis. Nu is er dus zijn tweede boek, 'Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil', verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Het kost € 22,00. Ook verkrijgbaar als e-book.

Illustratie
Omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

26-07-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring