‘Mark Rutte en ik staan in de Haagse studio voor de opname van het wekelijkse Gesprek met de minister president. Terwijl technici het licht en de camera’s in orde brengen, hebben we het over elkaars werk. De Algemene Beschouwingen zijn net achter de rug. Rutte heeft urenlang het woord gevoerd, met in de arena tegenover zich de fractievoorzitters die loeren op een moment van zwakte. De premier mag niet verslappen, hij staat daar eindeloos lang, praat over alle dossiers, ook de technisch ingewikkelde. Ik zeg hem dat ik dat knap vind. Hij schudt zijn hoofd. ‘Twee minuten als politiek duider in het Achtuurjournaal staan is veel moeilijker, als jij op dat dak staat en tegen twee miljoen kijkers praat, heb je meer invloed op de publieke opinie dan ik. Aldus Mark Rutte.’ In het boek ‘Acht jaar Achtuur’ blikt journalist Ron Fresen terug op zijn werk.
Ron Fresen is eigenlijk verbaasd, maar toch ook weer heel trots dat hij in 2004 in dienst kwam bij de Haagse redactie van het NOS Journaal. Tien jaar later volgt hij Dominique van het Heyde op als ‘politiek duider’ in de avondjournaals. Regelmatig zegt hij nog tegen zichzelf: dat heb je toch maar mooi geflikt. Inmiddels zijn we acht jaar verder en komt er dit voorjaar een einde aan zijn werkzaamheden. Ron Fresen gaat vervroegd met pensioen, om te gaan genieten van zijn kleinkinderen en omdat hij al een aantal jaren kampt met prostaatkanker.
De terugblik op zijn carrière is in de titel samengevat. Met de acht jaren op het scherm in het journaal is hij een bekende Nederlander geworden. Fresen kijkt in dit boek ook even om naar de periode die daaraan vooraf ging, maar het zwaartepunt van dit boek ligt toch op die laatste acht jaar.
De auteur beschrijft duidelijk en uitvoerig wat er voor nodig is om in twee minuten het juiste verhaal met gestaafde feiten op de kijker los te kunnen laten. Daar is een vertrouwensband met de politici voor nodig. Ook is het van belang regelmatig contact te onderhouden. Zo gaat hij elke week, vaak met een collega, de wandelgangen van de Tweede en Eerste Kamer door.
Dat het werk op een politieke nieuwsredactie absoluut geen baan van negen tot vijf is, beschrijft Fresen uitgebreid. Met een aantal politieke ontwikkelingen die zich in het weekend of in de nachtelijke uren afspelen geeft hij aan dat zijn werk dag en nacht doorgaat. Een van de dankbare onderwerpen voor een journalist is de coronacrisis en de vele persconferenties die deze pandemie toch gevolg had.
De ‘wereld achter het politieke nieuws’, zoals de auteur het omschrijft, is fascinerend om te volgen. Hoe komen beslissingen tot stand, welke belangen zijn ermee gemoeid en hoe gaat de Haagse mores ermee om. Persoonlijke verhalen en anekdotes zorgen voor een boek dat boeiend is van het eerste tot het laatste hoofdstuk.
Ron Fresen (Den Haag, 1958) is journalist, politiek verslaggever en werkzaam bij de NOS. In 1987 was hij een van de oprichters van het regionale radiostation Radio West. Na een periode parlementair verslaggever te zijn geweest voor Veronica Nieuwsradio en bij TV West te hebben gewerkt werd Fresen in 2000 de eerste hoofdredacteur van Omroep West. In
2004 stapte hij over naar de politieke redactie van de NOS.
Acht jaar Achtuur is in oktober 2021 verschenen bij uitgeverij Balans en kost € 22,00. Ook als e-book verkrijgbaar.
illustraties:
1. omslag van het boek
Recensie
Gerard van Os
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl