‘Iedereen welkom voor ’n printje en een praatje’

50 jaar Stout Grafische Dienstverlening

50 jaar Stout Grafische Dienstverlening

VLAARDINGEN - Op 1 juni bestaat Stout Grafische Dienstverlening een halve eeuw. In tijden van almaar veranderende druktechnieken een prestatie van formaat; zeker als je nagaat wat mensen thuis op de computer allemaal kunnen fotoshoppen. Maar als het bij Stout vandaan komt is het pas echt af en gelikt. Professioneel, dus.

Als De Vlaardinger binnenkomt zitten grondlegger Bas Stout en opvolger Robert Kroon gebroederlijk naast elkaar te werken. Dat druktechnisch werken, al is Stout praktisch officieel van drukkerij meer copyshop geworden, bestaat in hun geval uit: orders aannemen, doornemen mogelijkheden qua vormgeving en lettertype, uitvoeren en factureren. Korter kunnen we het niet zeggen.

Stout Grafische Dienstverlening is niet alleen een naam. Het is op moment van schrijven 49 jaar en 11 maanden een begrip. De dienstverlening staat op hetzelfde niveau als het drukwerk. Of, zoals firmant/mede-eigenaar Robert Kroon het vertaalt: ‘Iedereen is hier welkom voor ’n printje en een praatje.’

De jonge jaren
Na vanaf zijn vijftiende te hebben gewerkt als monteur drukpersen bij het in 1749 opgerichte en gerenommeerde boekbinderij annex drukker Blikman & Sartorius kwam Bas Stout in Alblasserdam terecht bij een drukkerij waar hij vele uren maken mocht, maar loonsverhoging een utopie bleek. Tussendoor een jaartje Suriname als dienstplichtig soldaat en toen als huisdrukker bij wat nu het Groen van Prinsterercollege heet. Een kort avontuur met een Limburgse bijsmaak, die zeker niet aan kersenvlaaien denken deed, struikelde over een opdracht van 80.000 kranten en uiteindelijk rijpte bij hem het besef: “Tsja, dat kan ik zelf ook.”

Eerst en met zijn toenmalige vrouw begon Bas in een slaapkamer aan de Luxemburgweg. Op zeshoog toentertijd misschien wel de hoogstgelegen drukkerij/uitgeverij van ons land, werd het werkterrein snel te klein. Bas kon een drogisterij huren aan de Van der Duyn van Maasdamlaan en zette daar zijn stiel voort. Maar met twee kinderen was ook hier de rek snel uit. Uiteindelijk en in 1984 kon hij het pand van Loodgieter Akkerman aan de Arnold Hoogvlietstraat 4 overnemen. Ook hier een combinatie van wonen en werken. Eentje die nog altijd bevalt. Getuige het feit dat Robert Kroon boven zijn intrek heeft genomen. Beneden geen massieve drukpers meer, maar een hypermoderne kopieermachine van Konika Minolta, een snijmachine en vele computerschermen waarop wordt (voor)bewerkt en facturen gemaakt.

Vele en gevarieerde drukwerken
Op Facebook een review van Laura Plooster en dateert van 2022. Zij schrijft: “Bijna wekelijks maakt Stout onze menukaarten, posters, flyers en nog veel meer. Persoonlijke service, meedenken en -helpen zijn daar heel gewoon. Een zeer fijne drukkerij om mee te werken. Ook tijdens corona: een 5-sterren review is op z’n plek.” Het is maar een voorbeeld. Stout is groot geworden door klein en persoonlijk te blijven.

VOF
Er is een tijd geweest dat het Stout wat minder goed ging. Bas: ‘Kort gezegd stonden we voor de keuze: De tent sluiten of een VOF, waarbij wij vieren - Klaas Bloem, Willem Spanjersberg, Robert Kroon en ik - vennoten zouden worden, opzetten. Het werd dat laatste. Met een VOF hoef je op bepaalde vlakken minder afdrachten te doen en alle partners krijgen een winstuitkering. Dit betekende dat we beter in ons financiële vel kwamen te zitten en iedereen nog gemotiveerder was dan voorheen.’

Nu nog, Klaas en Willem zijn inmiddels met pensioen, samen met Robert bestaat die constructie tot beider tevredenheid. Een gouden greep in economisch zwar(t)e tijden.

1974
Niet alleen sportliefhebbers, maar vrijwel iedereen weet nog dat Nederland op 7 juli 1974 met 2-1 de finale van het WK van Duitsland verloor. Dat vijf weken eerder Stout Grafische Dienstverlening het levenslicht zag is nu zeker in Vlaardingen, bijna een halve eeuw later, een voldongen feit. Bas: ‘We zijn nooit de boer op gegaan om klanten te zoeken. Van meet af aan is er werk geweest. Ook nu nog maken we, naast alle flyers, menukaarten en noem maar op, drukwerk (boekjes) voor bijvoorbeeld Midden-Delfland, TIJDschrift, veel voor Streekmuseum Jan Anderson en uitgaanskrant De Barflyer. Die laatste bestaat helaas niet meer, maar was een gewild object in het Vlaardingse uitgaansleven.'

240516 Stout2Next generation
Bas draait nu samen met Robert Kroon de drukkerij. Robert begon in 2011 als grafisch vormgever na een loopbaan als ICT’er en salarisadministrateur bij de Argos Zorggroep: ‘Rond de millenniumwissel was de wereld terughoudend op het gebied van software. Er werd gefluisterd en geschreven dat op 31 december 1999 de vliegtuigen uit de lucht zouden vallen en ook de aanstaande valutaconversie (van gulden naar euro) maakte de zaak er niet beter op. Mijn ICT-baas moest het personeelsbestand inkrimpen en bij de gedwongen afscheidsnemers zat ook ik.

Thuis was ik die tijd al fanatiek aan het vormgeven op de pc en via een project van de gemeente Vlaardingen kwam ik eerst bij SHOW en zo van Bob (van Rutten) en Rik (Reijnart) terecht. Toen dat project klaar was kon ik snel op sollicitatiegesprek bij Stout. Dat beviel gelijk en lekker dichtbij. Het voelde als een warm bad. Met name van Klaas Bloem heb ik onnoemelijk veel geleerd qua vormgeven. Ik mag wel zeggen dat ik ben vergroeid met Stout.’

Klanten
Bas en Robert: ‘Nog altijd komen de klanten uit alle stadse hoeken en gaten en van ver buiten Vlaardingen. Nieuwe klanten komen vaak op aanraden van bedrijven, stichtingen, instellingen et cetera, die hier al langer hun drukwerk laten verzorgen.’

Als er een klant komt binnenwandelen staat Robert haar direct te woord: dienstverlening. Bas legt tussentijds uit hoe je van zwart-witfoto’s heel mooie kleurenprenten kunt maken. A.I. is ook hier het toverwoord en kunstmatige intelligentie is het zeker. Maar hier staat het voor: Adobe Illustrator. Robert toont een voorbeeld. Hij roept een foto op uit het bestand: het is deze journalist met Vlaams Oppergod der Literaire Letteren Herman Brusselmans. De toen nog langgelokte Vlaamse auteur gezeten op een Honda-Dax en de journalist er stoer, met lange leren jas, strakke zwarte jeans en dezelfde kleur Sendra’s ernaast; de armen over elkaar een haast dreigende houding aannemend.

Dan verschijnt er een sardonische grijns op het uiterlijk van Robert en vliegen zijn handen over de knoppen van het toetsenbord. Het resultaat? Dat zie je in dit filmpje van JW SCHIEDAM.



Robert en Bas zijn als vader en zoon. Bas is ook nog altijd druk bezig met de laatste ontwikkelingen. Niet qua technische inhoud weet hij ermee om te gaan als een speelse jonge hond: ‘Niet iedereen die autorijdt is volleerd monteur,’ hoor je hem denken. Beide zijn zich bewust van alle gevaren die er kunnen schuilen in foutief gebruik van A.I. In hun geval is het een ideaal instrument om tijd te besparen. ‘Was je vroeger 1-1,5 uur bezig om een foto te bewerken,’ weet Bas, ‘nu is het minutenwerk. Zo kunnen we de kosten voor de klant ook binnen de perken houden.’

1 juni 2024
Op 1 juni bestaat Stout 50-jaar en zal ook het Nederlands Elftal weer in Duitsland acteren. Die dingen gaan kennelijk gelijk op. Vanaf 14.30 uur zal Stout zijn dienstverlening richten op andere zaken als grafisch werk. Dan gaat alle aandacht voor één keer naar de gasten en een bijpassend hapje en drankje. Dan pas is er echt eens tijd voor een praatje, maar dan zonder printje.

Stout Grafische Dienstverlening
Arnold Hoogvlietstraat 4
3134 CC Vlaardingen
Telefoon: 010-248 06 03
Website: www.stout.nu

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift
Boven: het welkomscomité van Stout bestaande uit Robert Kroon (links) en Bas Stout
Midden: samen aan het vormgeven
Onder: even los van het werk; Bas denkt er het zijne van ...?

240516 Stout3

20-05-2024