106 jaar na dato nog altijd inspirerend

Dag van de Slag in Museum Vlaardingen

FLARIDINGUN - Op maandag 29 juli staat Museum Vlaardingen stil bij het feit dat in 1018 graaf Dirk III het aanvalsleger van de Duitse Keizer versloeg. Rondom het thema organiseert Museum Vlaardingen samen met de Stichting Vlaardingen 1018 een aansprekend programma voor jong en oud.

106 jaar na dato nog altijd inspirerend

Inhoud programma
Het programma begint om 12.00 uur met een officieel moment waarbij de Vlag van de Slag  gehesen wordt. Dit wordt omlijst door het optreden van een Fume Cumulus, een alchemist  die probeert goud te maken. Daarna volgen er voor volwassenen twee lezingen met  mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Allereerst presenteert Dr. Louis L.M. van de Ven een verhaal over de successen en begrenzingen van de middeleeuwse geneeskunde. De leefomstandigheden in de middeleeuwen waren niet optimaal. De middeleeuwse geneesheer stond aan de wieg van vele medische innovatieve ontwikkelingen. Van de Ven was internist aan de universitair ziekenhuis en medisch directeur binnen de farmaceutische industrie.

Kunsthistoricus Annenies Keur vertelt over de geschiedenis van het getijdenboek. Dit kunstobject legde de weg af van gebruiksvoorwerp voor geestelijken tot verzamelobject voor adellijke kringen.

Keur vertelt over de technieken en materialen die nodig waren voor de vervaardiging en kijkt naar de stijlveranderingen. Annenies Keur is als conservator Middeleeuwen verbonden aan Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

Voor kinderen is er een workshop middeleeuws kalligraferen. Fume Cumulis zal gedurende de middag nog een aantal keer zijn alchemieshow opvoeren. Spektakel gegarandeerd. Ook kunnen ze als archeoloog aan de slag, op zoek naar bijzondere middeleeuwse archeologische vondsten: graven, determineren en exposeren. Superspannend want de archeobakken bevatten echte archeologische vondsten uit de Vlaardingse bodem.

Praktische informatie
Museum Vlaardingen is op maandag 29 juli open van 10.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis en voor alle kinderen is er een lekker ijsje. De Dag van de Slag word georganiseerd door Museum Vlaardingen en Stichting Vlaardingen 1018, en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Voor meer informatie kijk op www.museumvlaardingen.nl

22-07-2024