boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

101 eenhoorns - Alexandra Helm en Ruby van der Bogen

Hilarisch en grappig prentenboek boordevol fantasie

Eenhoornveulentjes worden geboren uit een ei. Ze heten dan piephoorns. Ze kiezen zelf hun naam en het hoorntje op hun kop kunnen ze gebruiken als toverstaf. Ze eten graag kersen en watermeloenen, maar nuttigen nooit pudding. Deze en veel andere fantasierijke informatie over eenhoorns is te vinden in het prentenboek ‘101 eenhoorns’, bedacht en opgeschreven door Ruby van der Bogen en uitermate leuk geïllustreerd door Alexandra Helm.

101 eenhoorns - Alexandra Helm en Ruby van der Bogen

In vierentwintig bladzijden wordt je door de auteur even bijgepraat over het leven van eenhoorns. Illustrator Alexandra Helm heeft zich bijzonder goed van haar taak gekweten. Geen stukje van een pagina is onbenut gebleven om het verhaal en de weetjes van Ruby van der Bogen te ondersteunen. Je komt in eerste instantie ogen tekort om alles te bekijken. Dus is het vanzelfsprekend dat - als je met kleuters kijkt - er meerdere lees- en kijksessies moeten worden georganiseerd.

Op de achterkaft wordt al gewag gemaakt van veel wonderlijke weetjes over eenhoorns. Bij het lezen en bekijken van de bladzijden klopt dit helemaal. Alle eenhoorns blijken anders te zijn, maar allemaal spelen ze graag spelletjes. Om in contact te komen met de mensenwereld zoeken ze vaak een ingang via een plaats met Hoorn in de naam. Dat kan Uithoorn in Noord-Holland zijn maar bijvoorbeeld ook Kaap Hoorn in de VS. Mocht dit onverhoopt niet lukken voor een eenhoorn, dan is er een mooie uitweg. Ze toveren een regenboog, draven daar onderdoor en ze zijn op de plaats van bestemming.

Veel weetjes zijn voorzien van tekeningen voor de duiding. Zo bestaan er verschillende soorten hoorns voor de eenhoorn. En eenhoorns hebben verschillende magen, die alle een andere kleur hebben. Vandaar dat eenhoorndrollen er altijd supervrolijk uitzien. Eenhoorns hebben een voorkeur voor het eten van kikkererwten, die voor een bijzondere eigenschap zorgen.

Het boek is fantasievol, hilarisch, grappig en informatief tegelijk. De fantasie viert hoogtij en de verwondering om het getoonde is groot. Kinderen raken niet uitgekeken, maar dat zal zeker ook voor menig volwassene gelden. Urenlang kijk- en leesplezier gegarandeerd als je dit boek in handen neemt.

231103 101 eenhoorns Illustratie101 eenhoorns is verschenen bij uitgeverij Van Holkema en Warendorf en kost € 15,00. Het boek is vertaald door Tosca Menten.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. Illustratie uit het boek

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl. Ieder genre is welkom.

03-11-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring