VLAARDINGEN - In de Food Innovation Academy in Vlaardingen vond deze week een extra feestelijke diploma-uitreiking plaats. 7 talenten van SOCOCO ontvingen een SOCOCO-gastvrijheidscertificaat, waarvan 5 ook hun Albeda MBO-praktijkverklaring voedingsassistent. Met deze groep werd een bijzondere mijlpaal bereikt: de uitreiking van de 100ste praktijkverklaring via SOCOCO en Albeda.
Kansen richting de arbeidsmarkt
SOCOCO biedt ontwikkeltrajecten aan van drie maanden, waarbij deelnemers werkervaring opdoen in koffiebars en cateringlocaties. In samenwerking met Albeda Start en Stroomopwaarts biedt SOCOCO al ruim 5 jaar kansen richting de arbeidsmarkt voor inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. SOCOCO is opgericht als Rotterdamse sociale onderneming en deze leerwerktrajecten vormen naast duurzaam ingekochte koffie een belangrijke pijler binnen het koffiebedrijf.
100ste praktijkverklaring biedt toekomstperspectief
Voor veel deelnemers is het behalen van een MBO 1-praktijkverklaring hun eerste Nederlandse schooldiploma. Dit toont niet alleen concrete werkervaring, maar geeft ook het zelfvertrouwen om verder te bouwen aan hun toekomst. De praktijkervaring van het werk als barista en keukenmedewerker wordt aangevuld met trainingen, individuele opdrachten en persoonlijke coaching. Binnen deze groep werd de 100ste praktijkverklaring van SOCOCO uitgereikt. Een mijlpaal voor SOCOCO en Albeda.
In de afgelopen jaren heeft SOCOCO ook tal van jongeren zonder middelbare schooldiploma succesvol begeleid. Inmiddels was het de 50ste praktijkverklaring voor de volwassenen die bij ons aan de slag gaan via Stroomopwaarts. En worden er binnenkort ook voor andere sectoren, zoals de voedingsindustrie, trajecten verzorgd.
Oprichter Sococo Perry van Gils: “Door onze ervaring van de afgelopen jaren zien wij dat deelnemers die een praktijkverklaring ontvangen sneller uitstromen naar een vaste baan in verschillende sectoren. Of zelfs starten met een vervolgopleiding MBO 2-3.”
Een nieuwe fase voor Sipal
Tijdens de uitreiking deelden diverse deelnemers wat het traject voor hen heeft betekend. Zoals Sipal treffend zei: ‘Ik dacht aan het begin dat ik het niet kon, maar ik heb veel geleerd van jullie. Het ging altijd om wat ik wel kan en niet wat er niet kan. Een luisterend oor en het geven van eerlijke begeleiding heeft ervoor gezorgd dat ik meer vertrouwen in mezelf heb en in wat ik kan. Ik durf nu naar buiten en weer mezelf te zijn’.
Als je een tijdje niet hebt gewerkt, is weer aan het werk gaan een grote stap zijn. Het SOCOCO traject blijkt dan vaak het begin van een nieuwe fase. De deelnemers zijn nu druk aan het solliciteren, de meeste hopen in de buurt werk te vinden in de catering, zorg of horeca. Het SOCOCO team is ervan overtuigd dat ze daar nu klaar voor zijn. Felicitaties aan alle deelnemers. Zó maakt SOCOCO werk van koffie.
Werkgevers gezocht
Werkgevers die geïnteresseerd zijn in gemotiveerde talenten worden uitgenodigd om contact op te nemen via info@sococo.coffee. SOCOCO is ervan overtuigd dat de arbeidsmarkt niet te krap is – zolang we samen investeren in ontwikkeling en anders durven te denken.