Dubbel feest!

10 juni Open dag Stadsarchief Vlaardingen

10 juni Open dag Stadsarchief Vlaardingen

Het Stadsarchief Vlaardingen viert dit jaar een dubbel feestje. Uiteraard doet het Stadsarchief mee aan de viering van 750 jaar stadsrechten, maar er is meer. In 1948 trok het Gemeentearchief (zoals het toen nog heette) in het voormalige raadhuis van Vlaardinger-Ambacht en dat is nu precies 75 jaar geleden. Om bij deze twee bijzondere gebeurtenissen stil te staan, houdt het Stadsarchief op zaterdag 10 juni een open dag.

Van 10.00 tot 16.00 uur zijn Vlaardingers van harte welkom om het pittoreske gebouw aan Plein Emaus 5 te bezoeken. Hoewel… ook Maassluizers zijn van harte uitgenodigd, want sinds 2004 zijn de archieven van de gemeente Maassluis eveneens in het Stadsarchief te vinden.

Stambomen en foto’s
De hele dag is er een genealogisch spreekuur. Hoe kom je bijvoorbeeld te weten wie de ouders zijn van opa en oma? En van hun ouders? Waar woonden ze eigenlijk in Vlaardingen of Maassluis? Wanneer zijn ze verhuisd van de Kethelweg naar Vaartland? En wat is er waar van de verhalen dat opa en oma in het verzet heeft gezeten? De medewerkers van het Stadsarchief proberen hierop een antwoord te geven. Bovendien is het mogelijk om foto’s te zien van de eigen straat of buurt.

Verkoop van boeken en foto’s
Het Stadsarchief heeft een grote voorraad dubbele foto’s en boeken over de geschiedenis van Vlaardingen. Deze zijn voor een sympathiek prijsje te koop.

Tentoonstelling
In de hal van het Stadsarchief is verder een tentoonstelling ingericht over de viering van 700 jaar stadsrechten in 1973. Burgemeester Heusdens begon al in 1963 met de voorbereidingen van dit feest! Hij wilde dat het meer werd dan alleen een ‘historische verkleedpartij’, de viering moest nieuw elan aan de stad geven.

Fotoalbums van de Maassluise burgemeester Van Dijke
Onlangs heeft het Stadsarchief de fotoalbums ontvangen die de Maassluise burgemeester M.K. (Theo) van Dijke bijhield van 1973 tot 1979. Ze geven een prachtig beeld van zijn burgemeestersperiode en de wijze waarop Maassluis veranderde. Zij zijn voor het eerst te zien.

Bezoekers kunnen ook foto’s of documenten over Vlaardingen en Maassluis inleveren, zodat die voor het nageslacht bewaard blijven.

Vidimus
Op verzoek is het ook mogelijk om het ‘vidimus’ uit 1560 te bekijken. Een vidimus (Latijn voor: ‘Wij hebben gezien’) is een gewaarmerkte kopie, in dit geval van de oorkonde van 1273 waarbij Vlaardingen stadsrechten kreeg. Toen het Vlaardingse stadsbestuur merkte dat de oorkonde aan het einde van zijn Latijn kwam, werd deze in 1560 naar Dordrecht gebracht. Daar heeft het Dordtse stadsbestuur de tekst van de plechtige verklaring uit 1273 bevestigd en ook die van de andere oorkonden met latere stadsrechtuitbreidingen.

Het Stadsarchief Vlaardingen is te vinden aan het Plein Emaus 5, 3135 JN Vlaardingen.

Fotobijschrift
Het raadhuis van Vlaardinger-Ambacht in 1913. Sinds 1948 is hier het Gemeentearchief/Stadsarchief Vlaardingen gevestigd. Voor de deur staat veldwachter Johannes de Rave, die in de veldwachterswoning woonde, die bij de bouw in 1905 aan het raadhuis was gebouwd.

(Fotograaf onbekend, fotonr. T447-145; collectie Stadsarchief Vlaardingen)

30-05-2023