Historische verjaardag met zwart randje

1 jaar Ketikoti-plein Vlaardingen

1 jaar Ketikoti-plein Vlaardingen

VLAARDINGEN - Het Ketikoti-plein in Vlaardingen bestaat op 1 juli 2024 één jaar. Ter gelegenheid van het honderdvijftigste herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij vorig jaar, hebben wethouder Lianna van Kalken en steunraadslid van Denk, Milton R. King, het naambord van het plein onthuld.

Het plein bevindt zich in de Waalstraat, dichtbij het stadhuis. King is momenteel, in afstemming met de gemeente en belangengroepen, bezig met de voorbereidingen voor de realisatie van een slavernijmonument op het plein.

Het plein is aangewezen door het college, nadat de gemeenteraad van Vlaardingen op 15 juni 2023 een motie van Denk had aangenomen om een plein te vernoemen naar Ketikoti. Ketikoti is de Surinaamse aanduiding voor de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. In de motie is ook opgenomen dat er een slavernijmonument moet komen op het plein. King is met zijn stichting (Stichting www.ketikotivlaardingen.nl i.o.) intussen een participatietraject begonnen, waarbij verschillende maatschappelijke groeperingen in Vlaardingen worden gehoord over hun wensen en inzichten met betrekking tot de realisatie van het monument.

Deze stichting die de voorbereidingen treft voor de realisatie van het slavernijmonument en die zich wenst toe te leggen op het beheer van het plein, organiseert op zowel zondag 30 juni van 15:30 u tot 16:30 u als op maandag 1 juli 2024, van 14:30 u tot 19:00 u activiteiten op het plein ter herdenking en viering van de 151ste jaardag van de afschaffing van de slavernij. De stichting nodigt iedereen uit bij de activiteiten op het Ketikoti-plein.

26-06-2024